PTUJ

PTUJ SLOVENIJA ATRAKCIJE DEUS TRAVEL NOVI SAD

PTUJ

Jedan od najstarijih gradova u Sloveniji, Ptuj je šarena panorama crvenih krovova, belih i žutih fasada i zelenila, koja se ogleda u Dravi. Ovaj šarmantni gradić nalazi se u istočnoj Sloveniji, oko 90 kilometara od Zagreba i 130 kilometara od prestonice Ljubljane, dok je Maribor udaljen svega 20-ak minuta vožnje. Prava riznica istorijskog i kulturnog nasleđa, Ptuj je grad koji očarava svojom nenametljivom, hiljadugodišnjom istorijom kojom ćete biti okruženi.

Kratka istorija Ptuja

Ovo umetničko poglavlje slovenske, ali i evropske istorije počinje već u kamenom dobu, a od samog početka, sudbina ovog naselja zapečaćena je njegovim izvanrednim položajem. Na desetine arheoloških nalazišta u bližoj okolini grada pažljivo su ispitana i pokazala su ostatke keltskih naseobina, koji su učestvovali i u stvaranju kasnije, rimske naseobine Norikum.

Srećom po ovaj grad, prelaz iz keltske u rimsku kulturu prošao je mirno i bez većih razaranja. Rimski hroničari, poput Tacita, često u svojim delima spominju Ptuj kao grad u kome se dešavaju izuzetno važni događaji, od političkih aktivnosti Romulusa, do izbora Vespazijana za imperatora 69. godine nove ere.

Ptuj je najstariji grad u Sloveniji

Retko koji grad na ovim prostorima ima tako jasno zabeleženu svoju istoriju još od I veka pre nove ere. Tako se grad ponosi time što je najstarija upravna jedinica u Sloveniji, a te davne 103. godine dobio je ime Colonia Ulpia Triana Poetovio. Podatak da je u ovo vreme Poetovio imalo neverovatnih 40.000 stanovnika govori mnogo o uticaju i bogatstvu.

Grad je preživeo Hune uprkos velikim razaranjima, da bi svoje ime, zajedno sa svim svojim istorijskim nasleđem i bogatstvom predao Slovenima i Avarima. Ovaj grad je bio toliko veliki i značajan u vreme naseljavanja Slovena, da se danas može pohvaliti apsolutno najvećim i najbogatijim nalazištem ranog srednjeg veka, sa nalazima u rasponu od VIII do XI veka.

Franačka država, prinčevsko dostojanstvo i Salzburška arhdioceza doneli su nezapamćeno blagostanje i ovom gradu. Mnogobrojni požari, ali i gubitak statusa pogranične utvrde tokom XVI veka umanjili su značaj Ptuja i sveli ga na provincijalni gradić. Danas, na koju god stranu da krenete, bukvalno ćete gaziti po 2.000 godina starim pravcima i razgledati fasade i spomenike kao da se krećete kroz kakav muzej.

Slovenski trg

Na Slovenskom trgu, ispred visokog gradskog tornja, nalazi se jedan od najstarijih i najčuvenijih spomenika u Sloveniji, i svakako najstariji nadgorbni spomenik koji je zadržao svoje originalno mesto. Ovaj pet metara visoki stub nosi ime Orfejev spomenik, zbog mitoloških scena izvedenih u reljefu koje prikazuju čuveni mit i izlazak Euridike iz podzemlja.

Orfejev spomenik

Ovaj monolit podignut je u sećanje na Marcusa Aureliusa Veru, upravnika Petovije iz II veka. Tokom srednjeg veka, ovaj interesantni spomenik bio je i stub srama na kome su razni lopovi, silovatelji, veštice i ubice vezivani gvozdenim lancima i izlagani fizičkim kaznama i javnom ponižavanju.

Gradski Toranj – Jedna od najviših građevina Ptuja

Na ovom trgu smešten je i Gradski Toranj, jedna od najviših građevina Ptuja i pravi simbol grada. U njegovom podnožju je Povoden muzej, sa svojim velikim lapidarijumom. Nadgrobni spomenici, krajputaši, oltari, kameni reljefi i urne većinom su uzidane u unturašnje zidove ovog muzeja.

Mesni Trg

Na Mestnom Trgu, drugom velikom trgu Ptuja, zgrada koja će odmah privući vašu pažnju zapravo je Gradska Kuća. Podignuta je na mestu ranijeg doma Poskočila, jednog od najbogatijih trgovaca iz Slovenije. Dom Gradske većnice podignut je na temeljima ranije gotske građevine i to prema planovima čuvenog arhitekte Maksa Frestela iz Graca.

Mestnim trgom dominira veoma interesantan spomenik Svetom Florijanu, podignut kao molba za zaustavljanje mnogobrojnih požara koji su pustošili grad tokom XVIII veka. Ova impresivna figura sveca zaštitnika grada sa zlatnim kopljem u ruci postavljena je tu davne 1745. godine, a nedavno zamenjena replikom.

Ptujski Regionalni Muzej

Takođe, na više različitih lokacija prostire se i najomiljeniji Ptujski Regionalni Muzej. Postoji više vrsta karata za ove objekte, i posebno oltare i svetilišta u okolini Ptuja, uz koje ćete dobiti i elaborativne mape i vodiče, koji će vas provesti kroz religijski, istorijski i arheološki svet ovog neverovatnog grada.

Dominikanski manastir iz XIII veka

Ono što svakako ne treba propustiti je poseta Dominikanskom manastiru iz XIII veka. Mešavina različitih arhitekturnih stilova, danas čuva različite muzejske stalne i povremene postavke, a ulaz košta oko 4 evra. Regionalnom muzeju pripada i veoma moderna i popularna galerija Mihaelik, gde možete videti izuzetno zanimljive radove savremenih umetnika.

III Svetilište Mitre

U gradu se nalazi i III Svetilište Mitre – možda najbitniji i najzanimljiviji spomenik ne samo ove regije i već i čitave Slovenije. Najveći hram božanstva Mitra, izuzetno cenjenog u Rimu, velikog zaštitnika vojnika i sreće, podignut je u zapadnom delu Poetijeva, što je danas deo naselja Breg u Ptuju. Izgrađen je tokom III veka nove ere i sastoji se od mnogih žrtvenih oltara, darova vojnika koji su pripadali legijama Flavijusa Aprusa.

Sam hram se sastoji od 3 sekcije, a središnji je oslikan freskom koja je kopija jednog oltarskog reljefa koji se nalazi u Mitrinom hramu u Osterburkenu, Nemačka. Vođena tura ovim drevnim svetilištem koštaće vas oko 10 evra, a unutra možete ući i sami, jer se ključevi potražuju u komšiluku.

Zamak Ptuj

Grad ili Zamak Ptuj zahvata sam centar grada i nalazi se na mestu na kojem sa sigurnošću postoji građevina još od paistorijskih vremena. Strateški položaj brda na obali reke doneo mu je i prvu rimsku utvrdu, koju je srednjevekovlje podiglo do masivne, moćne odbramene strukture. Veliki franački lordovi ovde su podigli zamak već u IX veku. Iz ovog vremena, do danas očuvana je jedna kula na zapadnom frontu, a u prvoj polovini XII veka Salzburški nadbiskupi naredili su podizanje nove utvrde.

Rezidencijalno, levo krilo sačuvano je do danas u originalnom obliku, dok je ostatak zamka pdvrgnut opsežnoj rekonstrukciji tokom XVII veka, pa su barokne odlike najdominantnije i ostavljaju utisak skladnosti, raskoši i bogatstva. Danas, i ovaj zamak je deo Regionalnog Muzeja Ptuja, a već kolekcija u samom prizemlju je izuzetno zanimljiva – prava istorija muzike ovih prostora.

Tu možete videti raznovrsne muzičke instrumente i njihove varijante koje su ostale iza ptujskog sveštestva i plemstva. Ovu postavku potpuno oživljavaju snimci muzike izvedene na originalnim instrumentima. Na prvom spratu nalazi se i najspektakularnija izložba: najlepše odaje zamka, sa originalnim nameštajem, tapiserijama, slikama i svakodnevnim predmetima poput četki, noževa, činija, knjiga, pribora za pisanje, brijanje i odevanje koji predstavljaju umetnička dela sama po sebi.

Drugi sprat zamka namenjen je karnevalima i maskaradi, pa ovde možete videti kostime, figure i maske Ptujskog i Dravskog polja, Haloza i Slovenske gorice. A, kad smo već kod maškara i poklada, Ptuj ima nekoliko stotina godina staru karnevalsku i vašarsku tradiciju. Danas, sajmovima i vašarima posvećena su samo tri dana godišnje, pa se 25. aprila slavi Jurijev, 5. avgusta Ožbaltov, a 25. novembra Katarinin sajam.

Ptuj je pozornica Kurentovanja – najvećeg karnevala u Sloveniji

Ali, već duže od pola veka, Ptuj je pozornica Kurentovanja – najvećeg karnevala u Sloveniji. Počelo je kao jednodnevni festival muzike, pića i hrane sa povrokom i maskama, a danas je to praznik koji okuplja neverovatan broj etnografskih, karnevalskih i muzičkih aktivnosti, koji se kombinuje sa manifestacijama u okolnim selima.

Kurentovanje je događaj koji je vratio Ptuj na svetsku kulturnu pozornicu, a sama reč dolazi od imena najvažnije maske: Kurent ili Korant. Krzene maske pokrivaju celo telo i pripadaju životinjskom totemizmu. Životinjsko, najčešće ovčije krzno opasano sa pet zvona krasi maškara, koji u ruci mora imati i tradicionalnu ježevku – drvenu batinu sa ježevom kožom na vrhu. Ovako odeveni šamani ili demoni prirode danas predstavljaju važan simbol šire zajednice Ptuja, ali i čitave Podravske regije ili čak, nacije.

Crkva Svetog Đorđa (XIX vek)

Na istočnoj periferiji grada sredinom XIX veka podignuta je nova parohijska crkva posvećena Svetom Đorđu, a uspela je da se odupre baroknom “peglanju” grada i zadrži originalni, gotski vid. Horske klupe u pevnici nisu samo najimpresivniji element ove crkve, već i najstarije pevničke klupe u čitavoj Sloveniji, sačuvane iz davne 1446. godine.

Ptujsko jezero – Raj za ribolovce

Ptuj nije samo izvanredna destinacija za ljubitelje kulture, već ima ponešto da ponudi za svakoga, a posebno za ljubitelje pecanja. Ptujsko jezero je veštačka akumulacija Drave sa izvanrednim fundusom ribe, u predivnom prirodnom okruženju nadomak grada.

Ptuj je i važna destinacija na putu vina

Budući da se nalazi u vrhunskoj vinskoj regiji Slovenije, da su među najcenjenijim atrakcijama vinski podrumi razbacani podzemljem ovog grada, i da su vinu posvećene barem dve godišnje manifestacije – Ptuj treba upisati i na vinsku mapu.

U Ptuju će uživati i ljubitelji dobrog zalogaja

Gastronomska ponuda ovde je takođe izvanredna, posebno ako se zna koliki uticaj su manastirski specijaliteti imali na svakodnevne navike meštana. Supe, čorbe, gulaši i paprikaši, ali i fantastične kobasice, suvi delikatesi, kao i pačetina i guščetina standardni su na jelovnicima u gradu i okolini. Ako želite da se zasladite, potražite lokalne “potice” i krofne.

Ptuj je dom i jedne od najvećih fabrika delikatesa i mesnih prerađevina u regionu, a Perutnina je i ime jednog od najboljih restorana u Ptuju. Ako vam nakon čitavog dana obilazaka ostane snage, svakako možete krenuti i u večernji izlazak u neki od kafića ili gostilni, a mlađa populacija ceniće barove, pabove i klubove koji rade i po celu noć.

 

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*