BLEDSKA KREMPITA

BLEDSKA KREMPITA KREMSNITA SLOVENIJA DEUS TRAVEL NOVI SAD

BLEDSKA KREMPITA

Kada dođete na Bled, ne smete sebi da dopustite da ne okusite čuvene bledske krempite koje je još pre 60 godina počeo da pravi majstor poslastičar Ištvan Lukačević. On se u kasnim četrdesetim godinama prošlog stoleća iz Sente, u Vojvodini, sa familijom preselio na Bled i 1953. godine je kao šef poslastičarske radnje u starom hotelu Park izmislio recept za danas poznatu krempitu. Tom prilikom je upotrebio stari vojvođanski recept, osim što je polovinu krema od jaja zamenio ulupanim šlagom. Tako je stvoren recept za izuzetno laku i mekanu slasticu koja je i danas omiljena među gostima….

Krempita, odnosno kremšnita zaštitni je znak Bleda. Iako dama ima već više od šezdeset godina, svojim je ukusima još uvek zavodljiva lepotica koja zauvek ostaje sveža i mladolika. Još od 1953. godine u poslastičarskoj radionici istoriju beleže korice od lisnatog testa od kojih nastaju čuvene kremšnite. U više od šezdeset godina pripremili su više od 13 miliona komada. Za njih su potrošili oko 380.000 litara krem pavlake, više od 863.000 litara mleka, više od 6.759.130 jaja, više od 112 tona brašna, više od 300 tona šećera i više od 78 tona vanilin šećera. Pravu originalnu bledsku kremšnitu prema izvornom receptu moguće je probati samo u kavani Park i svim hotelima i ugostiteljskim lokalima Sava hotela Bled.

Poslastičar Ištvan Lukačević se iz Sente preselio na Bled, a ’53. godine je, kao šef poslastičarske radnje u hotelu Park, izmislio recept za Bledsku krempitu. Zapravo, upotrebio je stari vojvođanski recept, ali je polovinu krema od jaja zamenio ulupanim šlagom.

Prvo je umesio kvalitetno testo od putera, presavio ga sedam puta i ostavio da odstoji do sledećeg jutra, a zatim isekao i pustio da se ohladi. Napravio je fini krem od jaja, koji je – uz stalno mešanje – vrio tačno sedam minuta. Toplom kremu je dodao ulupanu penu od belanaca. Koru je prekrio tom smesom, a kad se ona potpuno ohladila, preko nje je stavio ulupani šlag. NJega je prekrio drugom korom, koju je obilato posuo mlevenim vanil šećerom u prahu.

Probajte da u kućnoj varijanti napravite Bledsku krempitu! Iskoristite gotovo lisnato testo za koru, a krem napravite od sledećih sastojaka:

1 l mleka,
6 jaja,
11 kašika šećera,
6 kašika brašna,
2 kašike gustina,
2 vanil šećera

Priprema Bledske krempite: Odvojte žumanca od belanaca i žumanca mikserom umutite sa 4 kašike šećera, a zatim dodajte brašno i gustin. U sve to dodajte i 2 dl hladnog mleka i mutite dok masa ne postane homogena. Zagrejte 8 dl mleka do samog ključanja, stavite 5 kašika šećera i uz mešanje postepeno dodajte umućena žumanca.

Tako pripremljen fil kuvajte sve dok se ne zgusne. Skuvani fil ostavite pored ringle da bi ostao vreo. Za to vreme u drugoj posudi ulupajte belanca sa dve kašike šećera. U još vrelu žutu masu postepeno sipajte šne uz lagano mešanje. Na kraju dodajte i vanil šećer i tako topao fil nanesite na koru za krempite. Da biste okusili bledsku krempitu, preko fila stavite ulupani šlag, i tek onda poklopite drugom korom 🙂

 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: slovenijaterme@gmail.com             office@deustravel.rs

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*