Maribor | Slovenija

MARIBOR DEUS TRAVEL
MARIBOR DEUS TRAVEL

Maribor | Slovenija

Maribor 

Maribor je glavni grad Štajerske i drugi po veličini grad u Sloveniji sa oko 115.000 stanovnika. Grad leži na 270 metara nadmorske visine, i predstavlja regionalno središte pokrajine Štajerske (naziva se takođe i Donja Štajerska), koja se većim delom prostire u susednoj Austriji. Maribor leži na reci Dravi, na mestu gde se sastaju planinski masiv Pohorje, Dravsko polje, planina Kozjak i Slovenske gorice. Prvi put se pominje 1164. godine kao Markburg, a već je 1254. godine proglašen za gradsko naselje. Naglo se razvija u drugoj polovini XIII veka, kada je Rudolf Prvi Habzburški pobedio Otakara Drugog Pšemisla, kralja Bohemije, 1278. godine. Grad je odolevao najezdi otomanskih Turaka i ostao je u okviru Habzburške monarhije sve do 1918. godine.

Grad  Maribor je snažan ekonomski razvoj doživeo 1846. godine kada je u njega među prvima u Evropi došla važna železnička veza na putu Beč – Trst. Posle Drugog svetskog rata Maribor se naglo razvija i postaje najveći industrijski centar Jugoslavije.

Pogledajte našu galerija slika >>

Normalna prosečna godišnja tempetarura vazduha je devet stepeni Celzijusa. Najniža prosečna mesečna temperatura je u januaru i iznosi  -2,3 stepena Celzijusa, a najviša u julu iznosi 20,7 stepeni Celzijusa. Zime su uglavnom hladne, proleća umerena, leta i jeseni tople. Zbog pogodne klime mariborski kraj ima viševekovnu tradiciju gajenja vinove loze.

Maribor je 2012. godine bio proglašen za Evropsku prestonicu kulture, a iste godine se u njemu održalo i Svetsko omladinsko prvenstvo u šahu. Žitelji Maribora su izuzetno gostoljubivi, tradicionalni, ljubazni i srdačni. Maribor je takođe i univerzitetski grad, i u poslednje vreme sve više postaje kulturni i turistički centar.

 

Grad Maribor poznat je po najstarijoj vinovoj lozi na svetu koja je nazvana Stara trta. 1972. godine je naučno je dokazano kako je ta vinova loza počela rasti pre oko 450 godina. Jedan od dokaza su slike Maribora čuvane u muzeju u Grazu koji prikazuju kuću nastalu u XVI. veka  su koja je imala puno vinove loze, a dan danas stoji na svom izvornom mestu. Stara trta, kao najstarija vinova loza, ušla je 2004. godine u Guinnessovu knjigu rekorda. Vrste vinove loze su modra kavčina i žametovka. Stara trta je smeštena ispred Stare kuće vina u Vojašniškoj ulici, a pretvorene je u vrsnu vinoteku i muzej vina. Za vreme orezivanja loze, organizuje se Festival stare trte koji je jedan od najboljih vinskih i kulinarskih festivala u regiji. U maju mesecu se prodaju mladice vinove loze te ukoliko i Vi želite posedovati deo te najstarije vinove loze, uputite se u Maribor…..Istine radi

I Sveta i čudotvorna loza sv. Simeona Mirotočivog (Stefana Nemanje) raste iz njegovog groba na Hilandaru-Sveta Gora-Grčka. I ona je poznata je kao najstarija loza na svetu, stara je više od 800 godina. Rađa grožđe koje kao da je od više različitih vrsta. Još je poznata po tome što je ona namenjena bezdetnim parovima jer oni koji nemaju decu, uzimaju ovu lozu odnosno suvo grožđe koje je plod svete loze sv. Simeona Mirotočivog, i uz četrdesetodnevni post na kraju uzimaju po jedno zrno. Čuda se beleže već nizom godina. Bezdetni parovi uz pomoć ove svete loze dobijaju decu.

Service title

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89 viber/mobilni

e-mail: [email protected]             [email protected]

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*