MARIBOR

MARIBOR


CENOVNI PAKETI:


Maribor je glavni grad Štajerske i drugi po veličini grad u Sloveniji sa oko 115.000 stanovnika. Grad leži na 270 metara nadmorske visine, i predstavlja regionalno središte pokrajine Štajerske (naziva se takođe i Donja Štajerska), koja se većim delom prostire u susednoj Austriji. Maribor leži na reci Dravi, na mestu gde se sastaju planinski masiv Pohorje, Dravsko polje, planina Kozjak i Slovenske gorice.

Prvi put se pominje 1164. godine kao Markburg, a već je 1254. godine proglašen za gradsko naselje. Naglo se razvija u drugoj polovini XIII veka, kada je Rudolf Prvi Habzburški pobedio Otakara Drugog Pšemisla, kralja Bohemije, 1278. godine. Grad je odolevao najezdi otomanskih Turaka i ostao je u okviru Habzburške monarhije sve do 1918. godine.

Grad je snažan ekonomski razvoj doživeo 1846. godine kada je u njega među prvima u Evropi došla važna železnička veza na putu Beč – Trst. Posle Drugog svetskog rata Maribor se naglo razvija i postaje najveći industrijski centar Jugoslavije.

Pogledajte našu galerija slika >>

Normalna prosečna godišnja tempetarura vazduha je devet stepeni Celzijusa. Najniža prosečna mesečna temperatura je u januaru i iznosi  -2,3 stepena Celzijusa, a najviša u julu iznosi 20,7 stepeni Celzijusa. Zime su uglavnom hladne, proleća umerena, leta i jeseni tople. Zbog pogodne klime mariborski kraj ima viševekovnu tradiciju gajenja vinove loze.

Maribor je 2012. godine bio proglašen za Evropsku prestonicu kulture, a iste godine se u njemu održalo i Svetsko omladinsko prvenstvo u šahu. Žitelji Maribora su izuzetno gostoljubivi, tradicionalni, ljubazni i srdačni. Maribor je takođe i univerzitetski grad, i u poslednje vreme sve više postaje kulturni i turistički centar.

 

 

 

 

 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: slovenijaterme@gmail.com             office@deustravel.rs

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*