Bohinjsko Jezero | Slovenija

Bohinjsko Jezero | Slovenija

BOHINJSKO JEZERO

Bohinj se nalazi u zapadnom delu Slovenije, u podnožju Triglava, na obroncima istoimenog nacionalnog parka i pravi je dragulj prirodne lepote i sjajnog skijanja!

 

Bohinj, najveće jezero u Sloveniji, nalazi se u zapadnom delu Slovenije, smešten u srcu Julijskih Alpa, u podnožju Triglava, na obroncima istoimenog nacionalnog parka, pravi je dragulj netaknute prirode. Okružuju ga zimski centri Koble i Vogela, kao i Soriške planine. Brojne prodavnice, restorani i barovi upotpuniće vaš odmor, a boravak kraj prelepog jezera učiniće ga nezaboravnim. Ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju je skijalište Vogel. Predeo ima izuzetno zdravu klimu. Naročito je prijatno leti, kada je temperatura u proseku oko 23 stepena. 

Jezereska voda ispunjava glacijalnu dolinu i sadrži oko 100 miliona kubnih metara vode, a oko 80% površine jezera dublje je od 20 metara. Leti temperatura vode doseže do 22° C, dok se zimi često zaledi. Jezero Bohinj jesavršena destinacija za aktivnosti na vodi, kao što su plivanje, ronjenje, veslanje, jedrenje ili sportski ribolov. Posetioci naročito uživaju u vožnji turističkim čamcima ili jednostavno u šetnji duž obale. Jezero je udaljeno 6 km od hotela Bohinj Eco 5*. Kupanje u Bohinjskom jezeru preporučuje se u julu i avgustu, kada temperatura vode doseže do 25° C. Brojni turisti dolaze zbog vožnje po obližnjim brzim rečicama u gumenom čamcu ili hidrospidu. Osim zabave na vodi, Bohinj je idalan i za ribolov, pa se pecaroši mogu videti skoro na svakom koraku.

Administrativni centar opštine Bohinj i najveće naseljeno mesto u tom području je Bohinjska Bistrica, a od jezera je udaljena 11 kilometara. Tu je i višenamenska dvorana „Danica”, u kojoj se održavaju razne manifestacije, kao i nadaleko poznat „Vodni park”. Inače, Bohinjska Bistrica je prvi slovenački ski-centar, otvoren davne 1914. godine. Bohinj je okružen planinama čije su padine i grebeni prošarani planinskim stazama te predstavljaju pravi raj za sve izletnike, planinare i za zahtevnije alpiniste. Razveden reljef i veoma živopisan krajolik oduševit će svakog šetača ili biciklistu koji može nakon biciklističke ture ohladiti svoje noge u kristalno čistom Bohinjskom jezeru, jednom od najlepših jezera Slovenije. Bohinj i okolina pružaju i sledeće mogućnosti:igranje tenisa i golfa,igranje košarke,fudbala, odbojke,kanjoning, veslanje i ronjenje,jahanje konja,ribolov,padobransko jedrenje i akrobatsko padobransko jedrenje,i još puno toga…

Bohinj je udaljen od Beograda 669 km, a od Ljubljane svega 77 km. Budući da je sastavni deo planinskog masiva Julijske Alpe, koji predstavljaju prvu prirodnu pregradu iznad Jadrana, visina snežnog pokrivača je veća nego u drugim mestima iste nadmorske visine i traje od decembra pa do prvih dana maja. Veliki broj kvalitetnih skijaških staza, prilagođen je kako početnicima, tako i zahtevnijim skijašima. Ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju su dva ski centra – Vogel (od 1.535 m do 1.800 m n/v. Dužina skijaških staza 18 km, 1 gondola, 4 sedežnice i 4 ski lifta) i Kobla (od 540 m do 1.480 m n/v. Dužina skijaških staza 23 km, 3 dvoseda i 3 ski lifta).

Turistički centar je Ribčev Laz, kraj same obale, a smeštaj se može naći i u okolnim mestima: Nomenju, Staroj Fužini, Kamnju, Nemškom Rostu i Ukancu. U Ribčevom Lazu sve je podređeno gostima, pa su tu hoteli, pastoralna „gostišča”, primamljive „gostilne” i lepo uređene „restavracije”. Goste mame lokalni specijaliteti i dobro slovenačko vino, a većina obavezno proba i „žgance in kislo mleko”. Među starim zdanjima izdvaja se Crkva svetog Janeza iz 13. veka, kao i Crkva svetog Duha iz 15. veka, koja se nalazi na obodu jezera, pored puta Ribčev Laz – Ukanc. Prostrana kotlina od Soteske do Ukanca okružena je visokim planinama i četinarskim šumama. Na južnoj strani uzdižu se Spodnje gore, visoke i do dve hiljade metara, a na severu je Triglavsko pogorje, s Triglavom koji para nebo na 2.864 metra. U srcu te prirodne blagodeti nalazi se Bohinjsko jezero. Od Ljubljane je udaljeno 80 kilometara.

Skijaški centar Vogel nalazi se u Triglavskom parku iznad Bohinjskog jezera. Skijalište se prostire na nadmorskoj visini od 569 m do 1800 m i kapaciteta je 8 900 skijaša na sat. Ukupna dužina skijaških staza je 22.1 km, od toga crvenih ima 12.5 km, a plavih 9.6 km. Vogel ima veliki broj kvalitetnih skijaških staza prilagođenih kako početnicima, tako i zahtevnijim skijašima. Posebnu atrakciju predstavlja snežni park koji se prostire na 2 ha i namenjen je ljubiteljima adrenalinskih sportova. Jedan deo skijališta uređen je za skijaško trčanje, a za najmlađe goste obezbeđen je dečiji park. 

Pogledajte našu galeriju slika >>

Pogledajte film o Bohinjskom Jezeru u Sloveniji….

 

Service title

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89 viber/moblini

e-mail: [email protected]             [email protected]

 

 

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*