PLANICA – NORDIJSKI CENTAR

PLANICA NORDIJSKI CENTAR SKI LETOVI SLOVENIJA ATRAKCIJE DEUS TRAVEL NOVI SAD

PLANICA – NORDIJSKI CENTAR

Skijaški skokovi potiču iz Norveške, a letovi iz Slovenije. Prvu letaonicu na svetu konstruisao je Stanko Bloudek 1930-tih, a Janez Gorišek 1969. napravio je ovu u Planici. Letovi su ekstremna vrsta skijaških skokova. Iako su iste forme kao i skokovi, takmičenja se održavaju na velikim skakaonicama, na kojima je kritična tačka najmanje 185 metara, a naglasak je više na sposobnosti jedrenja zrakom nego na samom skoku. U svetu je trenutno samo 5 takvih skakaonica!

Nordijski centar Planica kompleks je za nordijsko skijanje smešten u Planici u Sloveniji. Sastoji se od jednog brdskog brda, sedam brdskih skakaonica i staze za skijaško trčanje. To je jedino nordijsko središte na svetu s osam brežuljaka. Kompleks je službeno otvoren u decembru 2015…. Sređivanje velika skakaonice na Planici počela je 2007. godine otkupom zemljišta, a 2009. je uradjena okvirna slika nordijskog centra, dok je naredne godine objavljen konkurs. Definitivna obnova i dogradnja skakaonice je počela 2011. Planica danas se služi samo za skijaške skokove i trčanje, već su tu i gimnastičke sale, fudbalski teren, muzej i druga infrastruktura koja obezbedjuje celovito delovanje centra. Istorija Planice je duga i bogata, a istorija skijaških skokova u Sloveniji je počela prvim svetskim rekordom i prvenstvom 1921. godine u Bohinju kada je svetski prvak Jože Pogačar postavio rekord skokom od devet metara.

Planica je danas sa skakaonicom arhitekata braće Gorišek najveća skakaonica za skijaške letove na svetu. Rekord na Planici postavljen je 2005. kada je Norvežanin Bjern Ejnar Romerin skočio 239 metara.

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*