Ergela Lipice | Slovenija

ERGELA LIPICE SLOVENIJA DEUS TRAVEL NOVI SAD

Ergela Lipice | Slovenija

Ergela Lipice

Lipica je mesto u Sloveniji, u blizini primorja i italijanske granice, gde se uzgajaju i odakle potiču, u svetu čuveni konji Lipicaneri. Kobilarna Lipica je ergela konja osnovana 1580. godine dovođenjem najboljih konja iz Španije i Palestine ali i neka čuvena grla kao što je slavni pastuv Kordova ili konji dovedeni iz Nemačke i Danske kraljevske konjušnice Frederiksborg.
Lipica je prelepa zelena oaza sa razvijenim turizmom, smeštajnim kapacitetima i zabavnim sadržajima. Pored škole jahanja, ovde postoje teniski i golf tereni koji su posebna atrakcija. U blizini Lipice nalazi i park prirode Škocjanske jame.

Lipica je mesto u Kraškoj regiji 105 km od Ljubljane, a 600 km od Beograda, 15 min vožnje od Trsta i 30 min od Postojnske pećine, gde se uzgajaju i odakle potiču, u svetu čuveni konji Lipicaneri.
Kobilarna Lipica je ergela konja osnovana 1580. godine dovođenjem najboljih konja iz Španije i Palestine, ali neka čuvena grla kao što je slavni pastuv Kordova dovedeni su iz Nemačke i Danske kraljevske konjušnice Frederiksborg. Kobilarna Lipica se prostire na više od 300 hektara i ima više od 300 lipicanera.

U Lipici se neguje pet rasnih linija, a to su Pluto (Pluto), Napolitano (Neapolitano), Konverzano (Conversano), Maestozo (Maestoso) i Fejvori (Favory).

Slovenija je u svetu čuvena po ovoj rasi konja, čak i u negativnom kontekstu „Bečki konjušari“. Naime, U Lipici su uzgajani konji za bečku carsku konjušnicu… Čak je i jedan od predloga za novu državnu zastavu (zbog prevelike sličnosti sa Slovačkom zastavom) uključivao profil konja Lipicanera, a sa Austrijom se vodi žustra rasprava o poreklu i pripadnosti ove rase. Neverovatna je činjenica da su mali konji, ždrebci, po rođenju potpuno crni li čak zeleni, a kad odrastu postaju potpuno beli što ih, pored građe, čini naročito atraktivnim.

Lipica je prelepa zelena oaza sa razvijenim turizmom, smeštajnim kapacitetima hotela Maestoso 4* i zabavnim sadržajima. Pored škole jahanja, ovde postoje teniski i golf tereni koji su posebna atrakcija I koji privlače posetioce iz celog sveta. Lipicu je 2008. godine posetila i Engleska kraljica Elizabeta II.

 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: =381 69 189 98 89 viber

e-mail: [email protected]             [email protected]

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*