Mariborsko Pohorje I Atrakcije Maribora

40562871 - colorful autumn sunset in the mountain village. instagram toning.

Mariborsko Pohorje | Atrakcije Maribora

Mariborsko Pohorje | Atrakcije Maribora

 


Najveća turistička atrakcija je Mariborko Pohorje i muzički festival Lent. Staro jezgro grada je posebno privlačno za turiste, kao i obližnja okolina grada, sa brojnim vinogradima i voćnjacima. Stara trta je naziv okruga u kome se nalazi vinova loza stara 440 godina, koja je 2004. godine upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija vinova loza na svetu. Deblo loze je prečnika 25 santimetara. Može se posetiti Kuća stare loze, koja je svojevrsni hram vinske tradicije i kulture. Vinski put se od Maribora proteže čitavih 50 kilometara, a duž puta se nalaze brojni vinski podrumi pored kojih se može zastati i degustirati vino, i pojesti pršuta sa svežim kozjim sirom. Maribor i njegova okolina obiluju građevinama iz austrougarske epohe. Interesantno je da je u Mariboru 2013. godine otvorena prva slovenačka pekara za pse, koja nosi naziv “Woof Woof”, u kojoj se prave mnogobrojne poslastice za pse.

Mariborsko Pohorje je najveći skijaški centar u Sloveniji koji nudi odlična skijališta, izvrsne wellnes i spa centre, prekrasnu prirodu. Pored tuga, nudi i noćno skijanje na stazi dugoj 10 kilometara, jednoj od najdužih u Evropi. Izgrađena je nova kružna kabinska žičara. Snežni prekrivač je zagarantovan 100 dana u sezoni, a pribegava se i dodatnom zasneživanju. Postoje skijaške staze za početnike, ali i za one najzahtevnije, od ukupno 43 kilometara, na visinama od 325 do 1.327 metara, dok je staza za skijaško trčanje duga 27 kilometara. Turistički radnici su mislili i na decu, te tako postoji i dečji skijaški poligon… Mariborsko Pohorje se nalazi na 325 – 1327 metara nadmorske visine. Od Ljubljane je udaljeno 130 km i nekoliko kilometara od Maribora. Poznato je po najdužoj zimskoj sezoni, koja traje čak 90 dana. Pohorje je popularna turističko -rekreativna tačka za sve generacije. Snežne ski staze , ski kros – kantri i planinarske staze , divna priroda … pravi su magnet za skijaše , snoubordere , planinare, planinske bicikliste, padobrance, ljubitelje konja , adrenalina , avanturiste. Ski centar Pohorje nudi više od 41,5 kilometara skijaških staza svih nivoa težine na visinama i 27 km staza za nordijsko skijanje. Skijališta povezuje pet sedežnica, 16 ski-liftova i jednu gondolu.

Na obronku Habakuka i Snežnom stadionu svake godine organizuje se i svetsko prvenstvo u skijanju za žene Zlatna lisica, kome prisustvuje gotovo 20.000 gledalaca. Kao najbolje uređeno skijalište u Sloveniji, dobilo je priznanje Zlatna pahulja…

Pogledajte našu galerija slika >>

Jedna od zanimljivosti grada je svakako i pešački most Lent – Tabor, u obliku velikog talasa, i delo je kanadskih arhitekata. Iako je dugačak samo 150 metara, ubrzo je postao jedno od omiljenih mesta za šetnju ili vožnju biciklom. Slovensko narodno pozorište neguje bogatu gradsku tradiciju, ali gradu daje i savremenu, kosmopolitsku notu. Restorani domaće kuhinje, turističke i vinogradarske farme nude posetiocima mogućnost da probaju specifičnosti autentične štajerske kuhinje, kao što su ulje od bundeve, hleb sa zasekom (posebno obrađena svinjska mast), suvomesnati proizvodi, kolači, i, naravno, vrhunska vina. Leti se održava poznati muzički Lent Festival, koji je ujedno i najveći festival na otvorenom u Sloveniji. Više od 20 godina održava se krajem juna i početkom jula, i privlači preko pola miliona posetilaca. Smešten je na levoj obali Drave u delu grada koji se zove Lent, koji je ujedno i najstariji deo grada, sa brojnim znamenitostima, kao što su Sinagoga, Jevrejski trg, Jevrejska kula… Do sada su na glavnom stejdžu gostovale zvezde poput Omare Portuondo, Juraja Hipa, Džimija Klifa, Esme Redžepova, Šabana Bajramovića, Mat Bjanka, Hozea Felisijana…

Za vreme Lent Festivala, mariborski Gradski park pretvara se u Avanturistički park, jedinstveni evropski projekat parkova u kome se posetioci mogu oprobati u veštinama penjanja uz konopac, hodanja po visećim mostovima ili spuštanja niz žice. Tokom celog trajanja festivala oseća se pozitivna i opuštena atmosfera. Gajski trg je dobio ime po dvorcu, i nalazi se u samom centru grada. Tu su smešteni gradski dvorac, Zavičajni muzej, Pokrajinski muzej, i neke od najočuvanijih mariborskih kafana. Sinagoga potiče iz XIV veka i druga je po starosti u Evropi. U njoj se održavaju brojne manifestacije, kao što su koncerti, izložbe, književne večeri. Vodotoranj je imao odbrambenu ulogu, i potiče iz XVI veka. Mariborski dvorac potiče iz XV veka, a podigao ga je car Fridrih Treći. Katedrala je sagrađena u XII veku, a njeni delovi su dograđivani u kasnijim vekovima.

 

 

WELLNESS & SPA HOTEL BOLFENK

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: [email protected]             [email protected]

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*