Rimske Terme | Wellness & Spa Slovenija

SLOVENIJA TERME

RIMSKE TERME DEUS TRAVEL

Rimske Terme | Wellness & Spa Slovenija

Rimske Terme


Kompletnu ponudu sa cenama možete pogledati na linku koji je.. ovde

RIMSKE TERME NOVI CENOVNIK – PROMO CENA !


 

Rimske terme sa dugom lečilišnom tradicijom, među prvima su prepoznali Rimljani. Lekovitost prirodnih izvora znali su ceniti stari Rimljani koji su 39. godine p.n.e. osmislili prve bazene s toplom, vrućom i hladnom vodom. Već pre više od 180 godina otkrivena arheološka nalazišta na području Rimskih Toplica svedoče o tome da su i Rimljani iz provincije poštovali  i koristili izvore u Rimskim Toplicama.  Rimski izvori izviru iz raspuklina u trijadnim dolomitnim stenama, ali su za potrebe lečilišta obuhvaćena još dva snažnija, prvi s temperaturom od 38,4° C, nazvan Amalijin vrelo, te drugi s nešto nižom tempraturom 36,3° C, nazvan Rimski vrelo.  Tokom izgradnje termalnog kupališta u Rimskim termamam od 1769. – 1845. otkriveno je su više mramornih žrtvenika, 11 zavetnih spomenika, od kojih su četiri posvećeni nimfama i boginji zdravlja Valetudi. Godine 1460. je Toplice dobio u najam Friderik Zwern, koje se razvilo se letovalište, koje su Turci 1529. godine opljačkali i spalili. Tako su do 1810. godine Toplice menjale vlasnike, koji nisu održavali posed. A već od 1810. godine Toplice je kupio celjski poštar Anton Gurnik i tako su prešle iz feudalnih u građanske ruke. Granični kamen u razvoju Toplica svakako je bio otkup i dolazak novih vlasnika iz Trsta – porodice Uhlichovih, koji su doprineli razvitku Rimskih termi.

 

Pogledajte našu galerija slika >>

U vlasništvo te tršćanske porodice imanje je prešlo nakon 1840. godine i ostalo je u njihovom vlasništvu sve do kraja drugog svetskog rata. Odmah nakon svog dolaska konačno su preimenovali Toplice u propagandne svrhe u Rimske Toplice. Gustav i Amalija Uhlich bili su početnici kod uvažavanju kasnije svetski poznatog lečilišta Rimske Toplice. Ovde se skupljala aristokratija i građanstvo. Najviše je bilo nemačkih gostiju, a i prilično mnogo Tršćana, Mađara, Zagrepčana, čak i Amerikanaca.

Godine 1873-1874.  počeli su s obnavljanjem zgrade lečilišta, gde su ostavili samo velik bazen, a umesto tri manja bazena su izgradili 12 velikih i četiri male kabine koje su razvrstili oko prostora s kupolom. Vlasnici su uredili i okolinu toplica. Uredili su takođe rasadnik egzotičnog drveća u parku. Posebnost ovog parka lečilišta od 30 hektara je dolina, južno od Sofijinog dvora, gde rastu prekrasne sekvoje. Iz nekadašnjih pašnjaka uredili su zdeličastu travnatu poljanu. Okruživala ju je Viktorijina promenada koju su kasnije preimenovali u Rusku stazu. Ruski put počeli su graditi 1917. godine. Ime je dobio po ruskim zarobljenicima koji su je pretežno i izgradili. U mesecu oktobru 1918. godine put bio je 1.224 m dugačak – staza dograđena i u ovakvom se obliku održala do današnjih dana. Godine 1836.  su usred parka izgradili trospratni Sofijin dvor kojem su dali oblik nemačkih gradskih zgrada i u kojem je bilo više od 50 soba.

HOTEL SOFIJIN DVOR 4*| Rimske Terme

Lekar kupališta dr Hermann Mayerhofer je 1884. godine kupio zemljište i izgradio veću vilu koja se zove Vila Mayerhofer. Još i danas park i vila nose njegovo ime. Do vile vodi put kroz Vladimirov park preko zanimljivog mosta na kojem su dva lava sa štitom i mačem. Vila je kasnije otkupom prešla u vlasništvo Uhlichove sestre.  Poslednji privatni gospodar Toplica je dr. Gustav Uhlich koji je od roditelja preuzeo imanje 1934. godine. Tokom rata je lečilište bilo u rukama nemačke vojske koja je iz Toplica napravila bolnicu za svoje vojnike. Na kraju rata lečilište je napustio i mladi dr Gustav Uhlich. Nakon 15. oktobra 1991. godine vrata lečilišta su se zatvorila. Nekadašnje vojno lečilište nasledilo je Ministarstvo za od branu koje je odlučilo da rimsko lečilište ne spada u objekte koje će država očuvati za odbrambene ili sigurnosne potrebe. Sve do 2008. godine lečilište je samovalo. Bilo je mnogo ponuđača, mnogo govora da će se lečilište otvoriti, no to se nije dogodilo.

Godine 2008. lečilište je konačno dospelo u prave ruke i otvorilo je svoja vrata. Nakon 16 godina i investicija u Sofijin dvorac 24.09.2008. godine otvorila je svoja vrata.  Rimske Terme su prava oaza prirode i smeštene su u mestu Rimske Toplice u blizini Celja. Do Celja  postoji odlična veza vozom koji ide više puta u toku dana, kao i lokalna autobuska linija. Kompletno renovirane 2008. godine i danas predstavljaju pravi biser u ponudi termalnih centara Slovenije.

Za sve putnike iz Beograda obezbedili smo svakodnevni prevoz luksuznim kombijem sa kućne adrese. Iz Novog Sada putnici se mogu ukljuciti kod Rume-ukljucenje na Auto put.

Rimske terme nalaze se u naselju Rimske Toplice, na magistralnoj putu Celje – Zidani Most.

Udaljenost od većih gradova:
Celje: 24 km,
Ljubljana: 90 km,
Maribor: 70 km,
Zagreb (HR): 100 km,
Trst (IT): 190 km,
Venecija (IT): 340 km,
Beč: (AT) 320 km.

Na donjem linku vam je na raspolaganju pomoć za dostup do Rimskih terma. Upišite svoju adresu, odn. adresu početka putovanja te konačan cilj, Rimske Toplice – Rimske terme.
http://maps.google.com/

GPS koordinate
46.119135,15.203319

Rimske Toplice »ugnezdile« su se u zavetrini ispod brda Stražnik (655 m) i Kopitnik (914 m). Dolinu Rimskih Toplica okružuju šumovita područja okolnih brda, koja nude zaštitu od vetra i prevelike vrućine, a u sebi čuvaju bujnu vegetaciju egzotičnih biljaka sa svih kontinenata sveta. Ovde prebivaju svetski poznate divovske sekvoje ili mamutovo drveće, kanadska čuga, japanska hiba, čempres, tisa, kalifornijski cedar… To je stari banjski kraj, gde skupa sa zaseocima živi oko 1000 stanovnika. Od Celja su udaljene 24 km, a kroz mesto prolazi put i železnica Celje – Zidani Most. Mesto se prvo zvalo Šmarjeta (seoce uz crkvu sv. Marjete), a dio naselja i Ogeče. Naselje je udaljeno od industrije i buke, a uređene pešačke staze zovu na atraktivni odmor i opuštanje.

Za Rimske Terme postoji mogućnost svakodnevnog prevoza iz Beograda ili od ukljucenja na auto put kod Rume do hotela i nazad.

Service title

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: [email protected]             [email protected]

 

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*