PIRAN – SLOVENIJA

PIRAN SLOVENIJA DEUS TRAVEL

PIRAN – SLOVENIJA

                                                                                                                   Predivno mesto na pjenu od mora..

Piran  je grad i središte istoimene opštine u jugozapadnoj Sloveniji na Jadranskoj obali Piranskog zaliva. Mesto je pravi muzej na otvorenom sa srednjovekovnom arhitekturom i bogatim kulturnim nasleđem. Piran je administrativni centar istoimene opštine i jedan od glavnih slovenačkih turističkih atrakcija.
Piran se nalazi na samom rtu Piranskog poluostrva koji okružuje Piranski zaliv. Opština Piran na jugu graniči s sa Hrvatskom, sa opštinama Izola i Koper na istoku, dok se sa morske strane nalazi Italija i Tršćanski zaliv. Najviša tačka opštine je Baretovec pri Padni (289 m)

Istorija Pirana

Naselje Piran se počelo razvijati u kasnom srednjem vijeku, u prvoj desetini 7. veka kad se Piran prvi put spominje u izvorima (Piranon ). U drugoj polovini 8. veka zajedno s Istrom je došao pod vizantijsku, te franačku vlast. Godine 840. je bila Istra priključena kraljevstvu Italije, a godine 952. kao dio Furlanske marke je uključena u Nemačko carstvo. Posle 1209. Piranom je vladao i akvilejski patrijarh. Već od sedamdesetih godina 9. veka su istarski gradovi počeli da padaju po uticaj Venecije, ali su se uprkos tome, samostalno razvijali i oblikovali vlastitu upravu i zakone. Piran je dobio godine 1274. statut, a godine 1283. je prihvatio vlast Venecije koja je trajala sve do propasti Mletačke Republike 1797. Potom je do 1918. (izuzev kratke francuske vlasti) bio pod Austrijom. Za vreme francuske vlasti se u njegovoj blizini odigrala pomorska bitka između engleskih i francuskih ratnih brodova – Bitka kod Pirana. Između dva svetska rata Piran je bio deo Italije, a od 1947. do 1954. deo zone B. Kad je ona ukinuta Piran je pripao Jugoslaviji, kao deo SR Slovenije. Danas je deo Republike Slovenije koja je od 1991. samostalna država.

 

Piran – najlepši gradić slovenačke obale – Piran je ljupki gradić koji je na krajnjem zapadu poluostrva na kojem se nalazi i mondeno letovalište Portorož nastao još prije sedam vekova. Neretko ćete čuti da je Piran najlepše mesto obale Slovenije. Arhitektura Pirana iz doba Mlečana oduševiće vas svojom lepotom, a osobito je lep središnji trg koji je nazvan po slavnom muzičar, violinist i muzičkom teoretičaru, Giuseppeu Tartiniju. Stari dio Pirana je pešačka zona, a okružuje ga delimično očuvano piransko zaleđe koje je zbog širenja mesta kroz istoriju građeno u tri navrata, a u XVII je konačno opasalo celo poluostrvo.

Fiesa – Na pola puta od Strunjanskih solana i rta Madona u Piranu nalazi se mali zaliv Fiesa kojem poslednjih godina raste omiljenost među šetačima, ljubiteljima prirode i kupačima. Nekada je to bila mirna uvala okružena brežuljcima i sa dva slatkovodna jezera. Prizor zelenog okruženja, impozantnih klifova i čistog mora čini ovo odredište omiljenim među domaćinima i stranim turistima. Od Fiese do Pirana voli lepo uređena šetnica s koje se pruža pogled na zaljev pa čak i talijansku obalu. Plaža Fiesa je kombinacija stjenovite obale i uređenih platoa. Vole je i obitelji s djecom jer nudi hladovinu borova, travnate površine s igralištem i plićaka sa šljunkom. Od svibnja do rujna nudi se i najam ležaljki i suncobrana. Tuz možete unajmiti i pedaline, kanue, SUP daske i druga plovila. Zbog bistrog mora i zanimljivog podmorja tu i popularno mjesto za ronjenje. Postoji i još mirnije mjesto na nekoliko koraka udaljenoj plaži pod klifovima. Jezera koja se nalaze u zaljevu Fiesa nastala su kao posljedica iskopa gline za opeku. Danas su postala zanimljivim biotopom, jer se tu susreću morska i slatka voda te je raznolikost flore i faune doista bogata. Tu možete vidjeti ne samo ribe i ptice, već i ugrožene i retke vrste poput vilinog konjica.

Parkirališta i garaže – Obzirom da je stari deo Pirana pešačka zona, područje oko njega nudi brojne mogućnosti uličnog parkinga i nekoliko javnih garaža koje možete unapred rezervisati i koristiti odlični javni prevoz….

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: [email protected]             [email protected]

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*