PIRAN – SLOVENIJA

PIRAN SLOVENIJA DEUS TRAVEL

PIRAN – SLOVENIJA

 

Piran  je grad i središte istoimene opštine u jugozapadnoj Sloveniji na Jadranskoj obali Piranskog zaliva. Mesto je pravi muzej na otvorenom sa srednjovekovnom arhitekturom i bogatim kulturnim nasleđem. Piran je administrativni centar istoimene opštine i jedan od glavnih slovenačkih turističkih atrakcija.
Piran se nalazi na samom rtu Piranskog poluostrva koji okružuje Piranski zaliv. Opština na jugu graniči s sa Hrvatskom, sa opštinama Izola i Koper na istoku, dok se sa morske strane nalazi Italija i Tršćanski zaliv. Najviša tačka opštine je Baretovec pri Padni (289 m)

Istorija

Naselje se počelo razvijati u kasnom srednjem vijeku, u prvoj desetini 7. veka kad se Piran prvi put spominje u izvorima (Piranon ). U drugoj polovini 8. veka zajedno s Istrom je došao pod vizantijsku, te franačku vlast. Godine 840. je bila Istra priključena kraljevstvu Italije, a godine 952. kao dio Furlanske marke je uključena u Nemačko carstvo. Posle 1209. Piranom je vladao i akvilejski patrijarh. Već od sedamdesetih godina 9. veka su istarski gradovi počeli da padaju po uticaj Venecije, ali su se uprkos tome, samostalno razvijali i oblikovali vlastitu upravu i zakone. Piran je dobio godine 1274. statut, a godine 1283. je prihvatio vlast Venecije koja je trajala sve do propasti Mletačke Republike 1797. Potom je do 1918. (izuzev kratke francuske vlasti) bio pod Austrijom. Za vreme francuske vlasti se u njegovoj blizini odigrala pomorska bitka između engleskih i francuskih ratnih brodova – Bitka kod Pirana. Između dva svetska rata Piran je bio deo Italije, a od 1947. do 1954. deo zone B. Kad je ona ukinuta Piran je pripao Jugoslaviji, kao deo SR Slovenije. Danas je deo Republike Slovenije koja je od 1991. samostalna država.

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: slovenijaterme@gmail.com             office@deustravel.rs

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*