Rafting rekom Sočom | Slovenija

Rafting rekom Sočom- Slovenija

Spremite se za rafting života!

Reka Soča izvire u Sloveniji u Trenti (Julijske Alpe), i duga je 137 km, u zapadnoj Sloveniji se prostire na (95 km) i u severnoj Italiji (42 km). Mesta kroz koje prolazi ova reka su Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica i Gorica. Kraj Nove Gorice preko reke je sagrađen Solkanski most.

                      Video: Rafting rekom Sočom

Misteriozne gore, smaragdne vode, impresivni potoci i divlji kanjoni zapanjujuća su uvertira kada se spuštate u najveći planinski svet i najdublju, s prudom napunjenu kotlinu slovenskih Julijskih Alpa, tačnije Bovec. Kristalno čista Šoča, za mnoge najlepša evropska reka, u kraljevstvu svojih zelenih brzaka uvek iznova mami brojne avanturiste iz čitavog sveta. Bovec je nedavno proglašen za evropsku destinaciju izvrsnosti.

Smaragdno zelena reka, koja svojim brzacima i slapovima vodi kroz neponovljive predele u srcu Julijskih Alpa, priuštit će vam adrenalinsku zabavu kakvu još niste okusili. Iako divlja i brza, Soča je pravi biser regije, u kojem ćete nesmetano i uživati dok ste u sigurnim rukama licenciranih skipera. Nudimo Vam u saradnji sa našim partnerima u Sloveniji nudi gotovo sve – rafting, kanuing, cayaking, hydrospeed i canyoning. Osim ovih aktivnosti, možete se dohvatiti i ostalih adrenalinskih podviga. Možete skočiti u tandemu s padobranom za jedrenje, možete skočiti bungee jumping, na raspolaganju vam je gotov bezbroj mogućnosti: planinski biciklizam, najam bicikla, speleologija, penjanje po brdima, jahanje, ribarenje, a u zimskom razdoblju i sankanje i skijanje.

Rafting na reci Soči je pravi sportski užitak. Rafting izlet Boka je organizovan na najepšem i najzanimljivijem delu Soče, od vodopada Boka do sela Trnovo ob Soči. To je 8-10 km dužina spusta rekom za koji će Vam trebati 1 do 1.5 sati, a celokupni izlet traje oko 3 sata.

Prelepa slovenačka reka Soča nadaleko je poznata zbog svoje čarobne tirkizne boje koja se preliva preko belog kamenja i stvara neopisiv doživljaj. No, ništa manje nisu popularni ni brzaci ove divlje reke, jedne od najboljih za rafting u ovom delu Europe. Iako ova gotovo trosatna avantura kreće nešto laganijim ritmom u Srpenici pri Bovcu, ubrzo ćete na vlastitoj koži osetiti što se sve skriva ispod mirne površine. Prava lepota ove pustolovine krije se u Rock gardenu, gde talasi nisu veliki, no potrebni su precizni i brzi manevri kroz uske, stenovite prolaze. Nakon što doveslate do cilja, na raspolaganju su vam slobodni trenuci za kupanje, prostor za piknik i uživanje u samoj dolini reke. Na startu ćete osim upustava dobiti i svu potrebnu opremu poput neoprenskih cipela i odela, prsluk, kacigu, veslo te iskusnog i zabavnog instruktora koji će vas dovesti do cilja. Jedino što morate poneti od kuće su peškir i suva odeća te nešto dobre volje i par prijatelja. Makar ćete se i bez njih toliko uživati da ćete se sigurno vratiti. Uostalom, ima tu i raznih drugih vrsta zabave poput biciklističkih staza i odlične gastronomske ponude. Ovo je samo jedna od mogućih avantura na reci Soči koje možemo organizovati..

Pogledajte našu galeriju slika >>

Mogućnosti za sporstke aktivnosti u okolini koje je su u ponudi:

(Kobarid, Bovec, Tolmin, Triglavski narodni park … )

-Paragliding, zmajarenje
-Kajakaštvo
-Planinarenje, pešačenje
-Penjanje, alpinizam
-Brdski biciklizam (mogućnost iznajmljivanja kvalitetnih brdskih bicikli)
-Biciklizam (mogućnost iznajmljivanja dečjih bicikli)
-Mušićarenje, lov i ribolov
-Rafting
-Kanjoning
-Hydro-speed
-Tubing
-Jahanje

Bovec

Bovec je mali planinski biser Slovenije. Ovaj lepi mali gradić nalazi se u primorskoj regiji na severozapadu Slovenije, u blizini granice s Italijom, i centralni je deo opštine Bovec. Okružen je visokim vrhovima Julijskih Alpi i pravi je raj za sve one koji žele pobeći od gradske vreve i opustiti se u netaknutoj prirodi. Slikovit krajolik uz smaragdno zelenu reku Soču krije mnogo udaljenih kutaka gde svako može naći svoj mir. Mnogobrojne sportske aktivnosti, blizina planina koje su idealne za planinarenje ili lagane šetnje, istorijski lokaliteti čine jedinstvenu priču bovške regije.

Znamenitosti i turističke atrakcije Boveca:

Bovec se ponosi bogatom kulturnom i istorijskom baštinom.

Muzej Prvog svetskog rata Kobarid

Kobariški muzej odnosno Muzej Prvog svetskog rata istorijski je muzej s ciljem održavanja, istraživanja i prezentacije Prvog svetskog rata, posebno takozvane ‘Soškog fronta’ poznate i kao „bitke kod Kobarida“, a koja je bila jedna od najvećih sukoba u planinskoj oblasti u istoriji te najveći vojni sukob na slovenačkoj teritoriji. Ova bitka je ujedno i jedan od prvih primera borbe s elementima Blitzkriega.

Kolovrat – muzej na otvorenom

Muzej na otvorenom nalazi se na čarobnom panoramskom grebenu Kolovrat koji je prelazna zona između Gornjeg Posočja na slovenačkoj strani i regije Veneto na italijanskoj strani. Raskošan pogled se otvara na nekadašnje bojište soškog fronta sve od Kanina, Krnskih planina pa čak i na drugu stranu sve do Jadranskog mora. Zanimljiv je razgled u dubinama stena mreže prolaza, soba, kupaonica, komandnih mesta i celog sustava u kojem su živeli italijanski vojnici tokom Prvog svetskog rata, čuvajući položaje ili se boreći.

Muzej sireva Planika

Važan spomenik stoletne tradicije sirarstva u Bovškoj regiji i u Sloveniji predstavlja poznati ovčji Bovški sir. Zanimljivo je razgledanje istorijske etnološke zbirke koja predstavlja baštinu planina i tradiciju sirarstva u regiji. Počeci proizvodnje sira u Gornjem Posočju podudaraju s počecima pašnjačke delatnosti u visokim planinama kada je bilo sirarstvo jedini način očuvanja mleka u planinama.

Izdvojeno:
> Među istorijskim događajima istaknuti su Napoleonov pohod na prelaz Predel i događaji iz Prvog svetskog rata koje je u svom romanu ‘Zbogom oružje’ opisao slavni pisac Ernest Hemingway
> Sir je u prošlosti bio sredstvo plaćanja, a Bovški sir bio je poznat po višoj vrijednosti nego što su je imali ostali sirevi

Kako kvalitetno provesti vreme?

Raznolike sportske aktivnosti na reci, biciklizam, planinarenje samo su neke od mogućnosti koje mogu iskoristiti kako profesionalni sportisti tako i rekreativci. Jedno od najpopularnijih iskustava bez sumnje je rafting koje će vam omogućiti da iskusite svu lepotu i snagu jedne od najljepših reka u Evropi reci Soči. Dok je rafting vezan za toplije vreme, zip-line je pogodan u svako godišnje doba pa čak i zimi. Iznad doline uzdiže se Kanin, a tamo se nalazi novoizgrađeni zip-line park, najveći svoje vrste u Srednjoj Evropi. Čvrsto pričvršćeni na čelični kabal visoko iznad zemlje spustit ćete se do podnožja planine i uživati u prekrasnom pogledu dok jurite kroz vazduh. Za stručno vodstvo u ovim sportskim aktivnostima prepustite se u sigurne ruke agencije XPOINT d.o.o KOBARID

Gde dobro jesti?

Gastronomija u Bovcu iznenadit će vas s novim ukusima i poštovanjem lokalne kulinarske tradicije. Kad je reč o gastronomiji u Bovcu, malo je takvih koji mogu odoljeti poznatim tradicionalnim jelima kao što su „čompe an skuta“ (kuvani krompir s ukusnim mladim ovčjim sirom) ili „buški krafi“ (ukusan desert u obliku džepića punjenih kruškama koje meštani tradicionalno jedu na Badnji dan) ili pak „bovški sir“ koji je zbog svog kvaliteta cenjen već vekovima.

Hiša Franko-kuća Franko

Hišu Franko čini jedinstveni spoj bračnog para odnosno Anine kuhinje i Valterovog podruma. Ovaj restoran savršenog enterijera je zapravo gostoljubiva seoska kuća u Kobaridu. Legenda kaže da je Ernest Hemingway u njoj napisao svoj roman „Zbogom oružje“. Kulinarska ponuda sastoji od lokalnih proizvoda i stoga je sve domaće i sezonsko začinjeno jedinstvenim okusima Anine kuhinje. U savršenom vinskom podrumu dominiraju slovenačka vina među kojima ih je puno iz biodinamičke proizvodnje. No, kako Valter nije samo ljubitelj dobrih vina, u kući se nalazi i podrum s autohtonim slovenačkim sirevima koji svojim čarobnim ukusima osvajaju i najzahtevnije nepce.

Sve što smo naveli su samo neke od mogućih aktivnosti koje Vam možemo organizovati zajedno sa našim slovenačkim partnerom agencijom XPOINT d.o.o iz Kobarita koja u svom vlasništvu poseduje i hostel gde se grupa može smestiti. Sam program putovanja pravimo isključivo po osnovu Vaših afiniteta i želja. Blizina Italije nam dozvoljava da u program obilazaka i aktivnosti posetimo neki od gradova u plizini, na primer Udine, Trst ili San Daniele del Friuli. Vaše je da se javite, da dogovrimo program i iza toga krenemo u nezaboravnu avanturu…

Blizina gradova u okruženju (od Kobarida) daje nam mogućnost da neke od njih i posetite:

San Daniele del Friuli (70 km): Gradić San Daniele del Friuli je kolevka jednoj od najboljih pršuta na svetu – prosciuto San Daniele. Možemo organizovati posetu pršutari gde ćemo pogledati zanimljivu prezentaciju o proizvodnji pršuta nakon koje sledi degustacija pršuta i vina. Mogućnost kupovine pršuta po povoljnijim cenama. Pršut San Daniele specifičan je po načinu proizvodnje, te je jedan od prvih talijanskih proizvoda koji je zaštićen oznakom izvornosti. Njegov jedinstven ukus poznat kao ‘dolce’ slatkast nastaje pod uticajem hladne klime iz Alpa i slanog zraka s Jadranskog mora, a suši se isključivo na buri.

Trst (99 km): Doživite i upoznajte grad bure i nekadašnju shoping meku, na potpuno novi način, prošetajte jednim od najljepših evropskih trgova, Piazza Unita d ‘Italia izgrađen u vreme procvata Trsta kad je i sama carica Sissi ovamo rado dolazila, gradske kuće, fontane, Srpske crkve posvećene Sv Spiridonu, Caffè degli Specchi, San Antonio Nuovo, do Teatra Verdi, Piazze dela Borsa, uz Canal Grande nekadašnji Ponte Rosso, koji je danas popularna pešačka zona uz koju se restorani i barovi. Prilika za uživanje u aperitivu AperolSpritzu ili čuvenoj kafi Illy koja je jedan od zaštitnih znakova Trsta.

Udine (44 km): Obilazak Udina turisti započinju od Trga slobode, za koji kažu da je najlepši venecijanski trg na čvrstom tlu. Za njegovu besprekornu eleganciju zaslužne su dve građevine koje su svedoci više od tri veka vladavine Venecijanske republike nad ovim gradom: “Loggia del Lionello” i “Loggia si San Giovanni”, iznad koje se nalazi i poznati toranj sa satom “Torre del Orologio”, replika onog mnogo poznatijeg na Trgu svetog Marka u Veneciji. Gradom, ipak, dominira dvorac (Castello) smešten na brežuljku, koji se izdiže iznad Trga slobode. Oko njegovog nastanka isprepliću se brojne legende. Najintrigantnija je ona da su brežuljak napravili podanici ozloglašenog mongolskog vojskovođe Atile. Na njegov zahtev, zemlju su do ovog mjesta prenosili u kacigama, napravivši tako veštačko uzvišenje kako bi Atili priuštili zadovoljstvo da promatra Akvileju u plamenu.

Cividale del Friuli (29 km): Cividale del Friuli leži u pitoresknoj kotlini reke Natisone i udaljen 15 km severoistočno od Udina. On se nalazi na raskrsnici Alpa i Jadrana, nedaleko od slovenačke granice. Grad je osnovan za rimskih vremena pod imenom Forum Julii, najverojatnije po Juliju Cezaru. U vreme ranog srednjog veka bio je prestonica prvog langobardskog vojvodstva na Apeninskom poluostrvu. Između 730. – 1238. bio je sedište akvilejskih patrijarha. Između 1419. – 1420. potpao je pod Mletačku Republiku kao i ostala Furlanija, i odtad mu je značaj potpuno opao. Cividale ima brojne ranokršćanske spomenike koji sežu do početka 8. veka, to su oktogonalni baptisterij i kapela samostana Santa Maria in Valle i oltar crkve San Martino. Ostale znamenitosti grada su katedrala Santa Maria Assunta (temeljno restaurirana 1458. i 1502.), Đavolji most iz 1442. uz par srednjevekovnih crkava i palata. Lokalni arheološki muzej čuva puno langobardskih i gotičkih artefakata. Cividale je pre svega trgovački centar ovoga kraja, sa nešto malih industrijskih pogona, uz to je za ekonomiju grada važan i turizam.

X POINT HOSTEL-KOBARID

Hostel se nalazi u Kobaridu i pripada ageniciji X POINT doo Kobarid. Adresa hostela je Trg Slobode br.6 5222 Kobarid i nalazi se u samom centru ovog mesta. U blizini samo hostela nalaze se mini marekti, ambulanta je na 100m, apoteka takođe na 100m, a do reke Soče je oko 10 tak minuta hodanja..

Hostel ima ukupno 6 smeštajnih jedinica sa od 2-6 ležaja.

2 x dvokrevetna soba (2 ležaja)
3 x trokrevetna soba (3 ležaja)
1 x petokrevetna soba sa mogućnošću dodatno 2 ležaja (5+2 ležaja)
U hostelu ima i kreveta na sprat što se na fotografijam može i videti. Maksimalan kapacitet smeštaja je 18 + 2 osoba.

Galerija slika X point hostela u Kobaridu >>

U hostelu je jedna kompletno opremljena kuhinja za sve smeštajne jedinice. Takođe gostima su na raspolaganju dva tuša + dva toaleta. U cenu je uključeno:

Posteljnina
Wi Fi internet
Grejanje
Skupni prostor
Javno parkiranje
24/7 topla voda

Sve što smo naveli su samo neke od mogućih aktivnosti koje Vam možemo organizovati zajedno sa našim slovenačkim partnerom agencijom XPOINT d.o.o iz Kobarita koja u svom vlasništvu poseduje i hostel gde se grupa može smestiti. Sam program putovanja pravimo isključivo po osnovu Vaših afiniteta i želja. Blizina Italije nam dozvoljava da u program obilazaka i aktivnosti posetimo neki od gradova u plizini, na primer Udine, Trst ili San Daniele del Friuli… Vaše je da se javite, da dogovrimo program i iza toga krenemo u nezaboravnu avanturu.

 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89 viber/mobilni

e-mail: [email protected]             [email protected]

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*