PREDJAMSKI DVORAC

PREDJAMSKI DVORAC SLOVENIJA ATRAKCIJE DEUS TRAVEL NOVI SAD

PREDJAMSKI DVORAC

Predjamski dvorac neviđena je bajka. Naime ovaj dvorac udaljen je svega nekoliko kilometara od Postojnske jame, odnosno 55 km jugozapadno od Ljubljane. Okružen ogromnim zidinama, smešten je u njihovoj samoj sredini kao dar s neba. Dvorac je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda zato što predstavlja najveći pećinski dvorac na svetu. To je gotički dvorac star više od 800 godina, koji se počeo graditi u 13. veku na oštroj litici visokoj 123 metara te dan danas izgleda kao da “visi” s nje. Pretpostavlja se kako je život u tadašnjem dvorcu bio izrazito težak, kada u obzir uzmemo njegov položaj, hladnoću i vlagu. U prošlosti, dvorac je služio i za beg u slučaju opsade, a danas ga prepoznajemo u obliku itekakve turističke atrakcije. Iza najvećeg pećinskog dvorca na svetu nalazi se lavirint skrivenih hodnika odakle je na pljačkaške pohode odlazio vitez Erazmo Predjamski. A u Jami pod gradom svoj su dom pronašli šišmiši.

Zanimljivo je i da postaje sve popularnije mesto za održavanje venčanja, što je zapravo potpuno jasno kada u obzir uzmemo impresivan eksterijer i vizuale koje pruža. Dvorac se gradio u više etapa, a litice su jako dobro iskorištene u gradnji dvorca i njegov su sastavni deo. Naime ovo je jedini sačuvani pećinski dvorac u Evropi, a o njemu kruže svakojake legende. Predjamski dvorac je tako uvršten u deset najfascinantnijih dvoraca na svetu, te nam tako nudi uvod u bajkoviti svet vitezova…

Predjamski dvorac je danas muzej čiju stalnu postavku čini i staro oružje, slike i pijeta – bela mermerna statua device Marije sa Hristom iz 1420. godine. Odaje zamka uređene su tako da slikovito predstavljaju način življenja u srednjem veku a dojam dodatno pojačavaju figure ljudi u prirodnoj veličini koje prikazuju obavljanje različitih poslova, obešenog zatvorenika u tamnici i samog viteza Erazma.

Nadomak zamka nalazi Erazmova lipa, staro trulo drvo, pod kojom je prema predanju, sahranjen vitez Erazmo Jamski. Svake godine u avgustu, pod Gradom se održava viteški turnir u znak sjećanja na viteza Erazma.

 

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*