TOLMIN

Grad Tolmin
Grad Tolmin

TOLMIN 

Tolmin je najveći grad u Zgornjem Posočju, odnosno dolini gornjeg toka reke Soče, koja i protiče kroz njega. Ovaj gradić sa tek nešto manje od 4.000 stanovnika je kulturni, ekonomski i administrativni centar čitave doline, i njegove ulice i kuće sunčaju se na platou direktno iznad ušća Soče i Tolminke, sa predivnim pogledom na zelene obale ovih reka. Tolmin se nalazi na odličnom položaju, dovoljno daleko od strmih planinskih visoravni da zime budu blaže, i dovoljno blizu mora da leta budu topla.

Kratka istorija Tolmina

Čitava Tolminska oblast u Sloveniji ima reputaciju slobodarskog duha i pobunjeničke misli, pa srednjovekovni zapisi čuvaju sećanje na mnogobrojne bune koje svoj vrhunac imaju tokom čuvene seljačke bune 1713. godine, koja se kao divlji požar raširila čitavom Groiškom regijom, i severnom Istrom. Ustanak je ugušen u krvi, a njegove vođe obešene.Ovaj grad je bio i najvažnije uporište saveznika u I svetskom ratu, kada je odavde učinjen proboj Sočanskog fronta. Bogatoj istoriji grada i njegove okoline posvećen je Tolminski muzej, smešten u Koroninijevoj palati na središnjem gradskom trgu. Sama zgrada jedna je od najlepših i svojim izgledom čuva originalni izgled velikaških palata, a u njoj danas možete videti bogato kulturno nasleđe Sočanske regije.Stalna postavka muzeja posvećena je nalazima na obalama Soče, i ovde možete videti tragove ljudske civilizacije još od ranog gvozdenog doba. Velika i atraktivna postavka posvećena je upravo Tolminskoj seljačkoj buni iz 1713. godine, a tu je su i bogate etnološke i arheološke zbirke.

Most na Soči – Najatraktivnije arheološko nalazište

Most na Soči - Tolmin

Poklonicima kulturne baštine sigurno neće promaći ni kulturni spomenici u neposrednoj okolini grada, a kustosi muzeja rado će vas povesti u obilzak. Najatraktivnije je arheološko nalazište koje se zove Most na Soči. Ovde je do sada otkriveno više od 7.000 grobnica, što ga čini jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta praistorijske kulture u čitavoj Evropi.Bogati nalazi sežu od kasnog bronzanog doba, pa sve do rimskih naseobina, a eksponati se čuvaju u raznim muzeijma u Beču, Trstu i Tolminu, a nalazište i dalje pruža obilje novih, neverovatnih podataka. I ovde je kultura data na aktivan način koji će vas u potpunosti uključiti u život na Soči, kroz dve tematske pešačke staze.

Kolovrat – Sistem treće linije odbrane, „linea d’armata“

Veliki deo spomenika vezan je i za Sočanski front u I svetskom ratu, i njemu su posvećene mnoge staze koje vode ovim lepim predelom. Najvažniji spomenik svakako je Kolovrat. Ovo tranzitno područje između Italije i Slovenije danas obilazi Staza Mira, a čitav muzej na otovrenom, pored izvanredene interaktivne izložbe o užasima I svetskog rata nudi i neverovatne prirodne lepote, vidikovce i prizore.Za vreme rata, italijanska vojska ovde je podigla veoma ekstenzivno napravljen sistem svoje treće linije odbrane, „linea d’armata“, koja se sastoji od mnogo ukopanih položaja, skrivenih osmatračnica i malih vojnih utvrda, pruža nam nesvakidašnje iskustvo života na Sočanskom frontu.

Memorijalna crkva Javorica

Austrougarskoj vojci posvećena je i Javorca, jedina memorijalna Crkva podignuta u sećanje na poraženu carevinu. Posvećena je Svetom Duhu i nalazi se na kamenitoj litici iznad grada. Na vrhu usamljenih, kamenih stepenica urezanih u stenu, nalazi se ova drvena građevina pokrivena plitkim krovom, sa malim tornjem iznad, a strane joj ukrašavaju kraljevske insignije nekada moćne Austrougarske carevine. Ovu crkvu čini samo jedna prostorija, podeljena u tri dela sa nekoliko dekorativno obojenih stubova.Zidove njene unutrašnjosti, umesto fresaka i svetačkih likova “krase” zlokobni drveni poklopci sanduka za municiju, na koje su, tehnikom spaljivanja, upisana imena 2.800 austrijskih vojnika palih na frontu.Samo oltar podseća da je ovo crkva – sa Svetim Duhom koji se uznosi i anđelima žalosnih lica. Inače, crkvu su podigli vojnici u znak sećanja na svoje pale drugove, a kao jedan od najznačajnijih i najneobičnijih spomenika, ova crkva je zaštićena kao nacionalno dobro i od 2007. nosi pečat Evropskog Kulturnog Nasleđa.

Staro austrijsko vojno groblje

Na desnoj obali Tolminke nalazi se i staro austrijsko vojno groblje. Podignuto je 1916. godine u borovom šumarku u mestu Loče, sa velikim, monumetnalnim spomenikom koji okružuju grobovi vojnika i oficira. Na samom ušću dveju reka na koje Tolmin gleda nalazi se i Nemačka kosturnica, podignuta 1938. godine, prema nacrtima minhenske firme, od kamenova donetih iz Nemačke. Sam lokalitet je bremenit, a njegove velike vratnice iskovane su od puščanih cevi.Veliki spomenik Neznanom junaku dominira ovim prostorom, pozicioniran tako da prvi zrak sunca letnje dugodnevice padne na njega. Unutrašnjost kapele podeljena je u dva dela, odvojena gvozdenim vratima: u prvom delu na hrastovim panelima ispisana su imena palih, dok su u drugoj sekciji imena izrađena mozaički.

Tolminski zamak (1188. godina)

Panoramom grada dominira veoma zanimljivo brdo, koje se uzdiže čak 200 metara u visinu. Brdo se zove Kozlov Rob, i na njemu se nalazi stari Tolminski zamak. Prvi put spomenut još davne 1188. godine, čini se da su istočna i severna kula činile samu srž utvrde, a da su dve šestougaone kule dodate kasnije. Severna kula imala je veliki podrum koji je služio za skladištenje, zajedno sa dva bunara i cisternom za kišnicu, a sve ovo bilo je namenjeno za izdržavanje opsada.Zamkom je vladao dugi niz raznih gospodara, sve do Venecijanaca i Habzburga. Po svemu sudeći, ovo je bila vojna utvrda, a ne rezdencijalno mesto, i nije imala civilnu posadu u doba mira, već samo veliki garnizon. U njemu se, takođe, nalazio i zatvor. Zamak je pretpeo ozbiljna razaranja u zemljotresima 1384. i 1511. godine, ali je svaki put obnavljan, sve dok ga Koronini nisu napustili 1651. godine, kada su izgradili sebi palatu u Tomlinu. Trenutno, zamak leži u ruševinama, mada su rekonstrukcijiski radovi na njemu otpočeti, pa je do sada obnovljen deo zida sa Kapelom Svetog Martina.

Tolminski klanac

Tolmin sa punim pravom uživa u svojim jedinstvenim prirodnim karakteristikama, a Tolminski klanac je najjužniji i najniži ulaz u Triglavski nacionalni park. Takođe, podno Đavoljeg mosta nalazi se termalni izvor sa prosečnom temperaturom od oko 20˚C, i jedan je od prirodnih retkosti i nesvakidašnjih prizora: podzemna voda izbija na površinu prolazeći kroz slojeve zemlje gde se zagreva geotermalnom energijom, da bi pokuljala kroz sipavi kamen. Iako ovakvih izvora ima još ponegde u Sloveniji, oni su prava retkost u Julijskim alpima.

Hudičev ili Đavolji most

Hudičev ili Đavolji most izvija se iznad ovog termalnog izvora, i izgrađen je, zajedno sa putem kroz ovaj klanac 1907. godine, na zahtev tadašnjeg gradonačelnika. Pre izgradnje ovog puta, kroz klanac je vodila samo uska staza do sela Zadlaz, a most je originalno bio sačinjen od drveta, da bi kasnije bio zamenjen gvožđem. Ovaj klanac je, zbog tople mediteranske klime pokriven raznovrsnom vegetacijom, i dom je mnogih retkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Danteova pećina

Šetnja ovuda znači i prolazak pored mnogih slikovitih vodopada, a tu se nalazi i velka grotlo, Danteova pećina. Poznato je da je veliki pesnik u vreme pisanja svoje velike “Božanstvene komedije” bio gost Pagana de la Tore, tadašnjeg gospodara Tolmina. Legenda kaže da je Dante silazio u ovu pećinu, i u njoj pronašao veliku inspiraciju za prizore svog “Pakla”, pa se možete uputiti njegovim stopama, jer je pećina istražena i možete se bezbedno spustiti u ovu ledničku jamu duboku 40 metara i dugu neverovatnih 1.140 metara.

Tolmin je raj za ljubitelje sporta, bicklizma i planinarenja

Tolmin pruža izvanredne prilike za aktivan i kulturom obogaćen odmor, zajedno sa izvanrednom turističkom infrasturkturom. Pravi je raj za ljubitelje sporta, bicklizma, planinarenja, i sve koji žele da upiju prirodnu blagotvornost ovog jedinstvenog klimatskog fronta. Odlično je polazišno mesto i za obilazak čitave Goriške regije.Kada se vratite u ovaj šarmantni i svojom istorijom zaista jedinstveni gradić, moći ćete da se opustite uz tradicionalno slovenačko gostoprimstvo i prepustite bogatim trpezama kafana, restorana i probate neke od gurmanskih specijaliteta, dok planirate neku novu šetnju ili načina da iskusite ovaj deo Slovenije. Ukoliko ste ljubitelj biciklizma, bićete u prilici da se provozate nekom od 30-ak tematskih staza različitih težina, kroz zaista veličanstvenu prirodu okoline Tolmina, pod Julijanskim Alpima, na ušću dveju fascinantnih reka.

 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: [email protected]             [email protected]

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*