Škocjanske jame | Atrakcije u Sloveniji!

SKOCJANSKE JAME SLOVENIJA DEUS TRAVEL NOVI SAD

Škocjanske jame | Atrakcije u Sloveniji!

Škocjanske jame

Jedan od najvećih podzemnih kanjona u svetu nastao je pod uticajem reke Reke i nalazi se u Sloveniji, u blizini Trsta. Škocjanske jame 1986. godine upisane su na UNESCO-ov popis mesta svetske baštine u Evropi i time postale i ostale jedini spomenik u Sloveniji upisan na UNESCO-ov popis mesta svetske baštine.

Škocjanske jame je sistem kraških jama uz tok ponornice reke Reke, nekoliko kilometara od Divače, pored slovensko-italijanske granice. Reka koja skuplja vode iz područja eocenskog fliša oko Ilirske Bistrice i sa pobrđa Brkini, ponire na nadmorskoj visini od 327 metara prvo u Mohorčićevu jamu, a zatim se još dva puta pojavljuje u 165 m dubokim vrtačama (Mala i Velika dolina) da bi najzad prešla u podzemni kanjon čije su strane visoke skoro 100 m.

Park Škocjanske jame nalazi se na nadmorskoj visini od 420m do 450m i sastavljen iz velikog broja jama, prolaza, prirodnih mostova koje je napravila reka Reka, koja upravo na tom mestu ponire u kraško podzemlje i ponovo izvire na udaljenosti od 39 km, uz samo more severozpadno od Trsta u izvorima reke Timave. Pod zaštitom je UNESCO-a od 1986.godine.
Pećina Škocjanske jame predstavlja sistem sa najvećim podzemnim kanjonom u Evropi i najdužom podzemnom rekom u Sloveniji. Dugačka je oko 3km, a turitički obilazak traje oko 2 sata. U kanjonu je sprovedeno električno osvetljenje i izgrađen je put za posetioce. Na žalost fotografisanje nije dozvoljeno, ali iz izlaska iz kanjona (jame) je dozvoljeno fotografisanje. Stalaktiti, stalagmiti, od kojih neki još uvek rastu, a neki su se spojili ili će se uskoro spojiti čine Škocjansku jamu jedinstvenom prirodnom atrakcijom.

Temperatura je konstantno 12 stepeni, pa je zgodno pobeći od vrućine leti, ali sa druge strane stvara se kondenzacija pri velikim vrućinama, pa je manja vidljivost. Bolja vidljivost je u zimskom periodu. Mada i ta izmaglica ima svoju čar, jer kada se osvrnete iza sebe i vidite gde ste prošli, a ono samo osvetljena staza se nazire negde u daljini i visini.

Za obilazak Škocjanske jame postoji nekoliko Tura sa vodičem (kako Slovenci kažu vodene ture)
1. kroz podzemni kanjon (traje oko 1,5 – 2 sata),
2. uz reku u podzemlje (trajanje oko 1 -1,5 sat)
3. kombinovana tura
Tura bez vodiča – edukativan put (mada imaju i verziju sa vodičem) – obilazite oko Škocjanskih jama (učni put ga zovu) gde ima par vidikovaca i par edukativnih punktova. Obilazak traje oko 1-2 sata, u zavisnosti koliko brzo hodate.

 

 

Service title

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: [email protected]             [email protected]

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*