OTOČEC – TERME KRKA

OTOČEC – TERME KRKA 

                                                                                                                  Za aktivno ili opušteno provođenje odmora…


 

U okviru poznatih Termi Krka, Otočec se može predstaviti kao destinacija podjednako dobra i za opuštajući i za aktivan odmor. Ovaj simpatični gradić smešten je u oblasti Novo Mesto u Sloveniji. Otočec je dragulj dolenjskog turizma, čuven po romantičnom dvorcu u sredini reke Krka. Takođe, poznat je i po vrhunskoj ugostiteljskoj i kulinarskoj ponudi, kao i bogatoj kolekciji najboljih slovenačkih vina. Ukoliko žeite wellness i spa ugođaj, na Otočcu vam to neće nedostajati, jer je hotel Šport obogaćen novim bazenom sa termalnom vodom, dve saune i prijatnim mestom za odmor.  Osim izuzetnih prirodnih blagodeti, Otočec ima i bogatu ponudu za igrače golfa, bicikliste, pešake, tenisere i druge sportske entuzijaste. Od Beograda je udaljen 485 km.

Retki su trenuci kada se može osetiti duh prošlosti isprepleten sa ritmom sadašnjosti. Hotel Grad Otočec sa svojim obnovljenim enterijerom u duhu gotike i renesanse omogućava upravo to – celovit doživljav minulih vremena, uz udobnost savremenog komfora, u autentičnom ambijentu srednjevekovnog dvorca, smešten u srcu prekrasne prirode uz smaragdnu reku Krku. Ne propustite slikovitu okolicu dvorca Otočec, jedinog vodenog dvorca u Sloveniji. Prekrasni dvorski park nastao je na prelazu iz 18. u 19. vek a u njemu rastu brojne autohtone vrste drveća, poput crne jele, bele vrbe i crnih topola, te egzotične vrste drveća. U reci Krki živi oko 32 vrste riba – brojne su danas, nažalost, retke vrsta. Posebnost i svojevrsna atrakcija Otočca su beli labudovi grbci, koji su se ovde nastanili 1968. godine, a danas ih je više od 50.

Za aktivno ili opušteno provođenje odmora…

Kod nas imate obilje mogućnosti za provođenje slobodnog vremena, te za relaksaciju. Osim šetnje gradskim parkom i okolinom, igranja golfa na obližnjem igralištu, koje ugošćava i različita prvenstva, te rekreacije u Sportskom centru Otočec ili adrenalinskih doživljaja u Pustolovnom parku Otočec, na raspolaganju je i relaksacija u termalnim bazenima i relaksacijskim centrima u obližnjim Termama Šmarješke Toplice i Termama Dolenjske Toplice. Otočec je i idealno polazište za izlete i razgledanje kulturno-istorijskih znamenitosti Dolenjske. Svojim položajem na otočiću u sredini reke Krke, dvorac zajedno s parkom, kreira jednu od najslikovitijih destinacija u Sloveniji, te se tako svrstava među kulturne i prirodne znamenitosti. Pisani izvori ga prvi put spominju 1252. godine, a tokom vekova menjao je vlasnike i izgled, da bi danas u njemu, izvorno obnovljen, kraljevao hotel Grad Otočec.

 

Pogledajte našu galerija slika >>

U zagrljaju reke Krke

Nije poznato ko je i kada sagradio prvi dvorac Otočec. Takođe i njegov prvobitni položaj nije jasan, jer je u početku stajao na desnoj obali reke Krke. Jedan od njegovih kasnijih vlasnika dao je naredbu da se iskopa zemlja sa njegove desne strane, tako da ga voda okruži i sa svih strana čuva od neprijatelja. Dvorac je prvo pripadao porodici Otočan, potom je došao u vlasništvo porodice Vilander, zatim su u dvorcu stanovali baruni Lenkovič, među kojima je najpoznatiji Jurij Lenkovič, u 16. veku državni poglavar Kranjske. Potom je dvorac došao u vlasništvo porodice Dovolec, koja ga je prodala Wolfu Jakobu Solncu. Zadnji vlasnik dvorca bio je grof Margheri. Srednjevjekovna osnova dvorca se vremenom menjala, ali nekoliko arhitekturnih fragmenata se očuvalo i nikako ih ne smete propustiti. Među najznačajnije svedoke proteklih vremena ubraja se renesansni portal iz 16. veka, sa mramornim medaljonima sa devojačkim profilom.

Godine 1952. započela je opsežna obnova dvorca, obnovom krova, koja se završila šest godina kasnije, a uz pomoć međunarodnih radnih brigada 1959. godine, obnovljen je i u dvorcu uređen prvi restoran. Tokom sledećih deset godina dvorac je menjao izgled sve do današnjeg, da bi danas u njemu kraljevao, u duhu gotike i renesanse obnovljen, jedan od najprivlačnijih hotela u Sloveniji – hotel Grad Otočec. Grad Otočec je ne samo jedini vodeni dvorac u Sloveniji, već i jedini, između ratova uništeni, a potom obnovljeni dvorac u Dolenjskoj.

Dvorska bašta na Otočecu

Sveži plodovi, proizvedeni i domaćoj bašti, su dragocena »super hrana«, što daje kulinarstvu sve traženiju i vredniju dodatu vrednost. I zbog toga se u Termama Krka trudimo, da ponudimo što više namirnica iz lokalne proizvodnje. Pored toga, da namirnice otkupljujemo od proverenih proizvođača u bližoj okolini, smo sredili i sopstvene i sopstvene vrtne površine za proizvodnju povrća, biljke, mirisne biljke i bobičasto voće. Baštu smo nazvali dvorska bašta, jer se nalazi u blizini dvorca Otočec, u čistom i netaknutom okruženju. Proizvode koriste kuvarski majstori iz restorana Grad Otočec, hotela Šport Otočec i Term Šmarjeških Toplic za pripremanje ukusnih jela i lokalnih specijaliteta. Baštu je takođe moguće i posetiti i tamo popričati sa baštovanom, koji će vam poveriti mnoge tajne proizvodnje zdrave hrane. 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: [email protected]             [email protected]

 

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*