Ski Centar Cerkno | Slovenija

SKIJALIŠTE CERKNO DEUS TRAVEL NOVI SAD (11)

SKIJALIŠTE CERKNO


Skijaški centar Cerkno jedna je od destinacija koju svakako treba uzeti u obzir prilikom odabira skijanja u Sloveniji. Od Ljubljane je udaljen samo 50 km, a prostire se na padinama Crnog vrha od 900 – 1300 m.n.v. Skijaški Centar Cerkno sasvim sigurno ima jedan od modernijih sistema žičara među slovenačkim skijalištima. Na 18 km skijaških staza, kao i 5 km staza za skijaško trčanje prevoziće vas dve šestorosedežnice, dve četvorosedežnice, dvosedežnica, kao i dve vučnice (sidro i tanjir). Za najmanje postoji i pokretna traka. Većina sedežnica je novijeg datuma te se za ukrcavanje brinu pokretne trake ili sistemi prebacivanja na sporije sajle prilikom ukrcavanja. Žičare su vrlo brze, čak do 15 km/h, a za slučaj hladnog i vetrovitog vremena ostaćete ipak na toplom i suvom jer neke imaju mogućnost natkrivanja.

Stotinak topova garanuju siguran sneg, čak i za vreme vrlo toplog vremena, a dva ugostiteljska objekta na vrhu skijališta, s velikim terasama i ležaljkama, namamiće čak i one koji inače ne vole praviti pauze. Pogled s vrha za vreme sunčanog dana je prekrasan, a kao na dlanu videt ćete i Triglav! Staze su uglavnom plavo-crvenog karaktera, uz izuzetak vrlo kratke crne koju pokriva četvorosedežnica (te je za vreme sezona slabog snega uglavnom zatvorena). Sve staze su međusobno dobro povezane, tako da se ne može dogoditi da između dve staze morate pešačiti. Za one slabijeg skijaškog znanja, pešake i malu decu omogućeno je i spustiti se do dna i parkirališta sedežnicom. Skijalište Cerkno bi smo svakako preporučili početnicima ili ljudima s malom decom, jer su staze široke i vrlo ljepo ‘popeglane’, te u kombinaciji s pokretnim trakama za ukrcavanje predstavljaju zaista idealno „učilište“. Onim zahtevnijima ovo skijalište možda i neće biti „po meri“.

Na vrhu skijališta, kraj gornje stanice šestorosedežnice Počivalo, uređena je i dečija brvnara u kojoj radi vrtić te se u njemu deca mogu ostaviti na čuvanje. Na tom delu nalazi se i ograđeni deo sa pokretnom trakom kao i vrteškom za najmlađe. Osim vrtića na licu mesta možete zatražiti i privatnu obuku. Osim individualnih, na raspolaganju su i grupni kursevi, kao i vikend-paketi. Na istom mestu je smešten i najam opreme. Moguće je unajmiti i bord, dečju opremu i sanke. U istom prostoru smešten je i servis tako da na licu mjesta možete popraviti eventualna oštećenja ili obaviti servis opreme, a dostupan je i brzi servis koji se radi u svega 15-20 minuta.

Da ovo skijalište puno ulaže i modernizaciju svedoči i novi restoran Alpska Perla na vrhu žičara Brdo i Počivalo. Pušten u rad 31.12.2005. godine, objekat raspolaže restoranom, terasom, te dva kata za objedovanje, a sanitarni čvorovi nalaze se u podrumu. Posebno je izdvojen i kutak za decu na spratu sa igraonicom, trpezarijskim stolovima ali i posebnim, malim dečijim wc-ima (a za spuštanje u prizmelje deca mogu koristiti i tobogan). Prematalica za bebe dostupna je unutar sanitarnog čvora u podrumu. Osim vrlo ugodnog ambijenta koji uključuje i kamin, odličan dojam ostavlja i vrlo susretljivo osoblje, odlična hrana i pristojne ciene. Sva jela (npr špageti bolonjez, bečki i sl.) su 3-5 eura kao i jela „na kašiku“ (jota, pasulj). Od sezone 06/07. u ovom objektu moguć je i apartmanski smeštaj koji uključuje i saune. Posebne pogodnosti pri kupovini karata imaju i gosti hotela Cerkno, za koje je osiguran i besplatni autobus koji vozi iz mesta Cerkno na skijalište, i prostorija za čuvanje skijaške opreme sa grejačima za pancerice/buce na dnu Počivala.

Iz smera Zagreba, stiže se preko Ljubljane, a zatim još 50-tak kilometara preko Škofja Loke. Ovaj put nije loš izbor ni za putnike iz pravca Rjeke jer, iako je kilometraža duža put je bitno ugodniji, a vremenski ispadne jednako ili čak i kraće. Napomenuti treba da ovim putem mogu samo vozila niža od 4 metra!

Ukoliko ne idete organizovano, autobusom, probajte se uputiti na skijalište dovoljno rano. Naime, postoje dva parkirališta, svako na svojoj strani brda. Jedno je u podnožju četvorosedežnice Brdo i na njega se stiže iz pravca Železnika. Drugo je u podnožju  Počivala i na njega se stiže iz pravca samog mesta Cerkno odnosno iz Škofja Loke. Ovo drugo ima bolje uslužne objekte, no manje je i brzo se napuni, tako da treba stići dovoljno rano. Postoji mogućnost i da u posebnim slučajevima ili ukoliko ste gost apartmana na samom skijalištu od parkinga kod Počivala produžite uzbrdo delimično makadamskim (no dobrim) putem nekoliko kilometara uzbrdo. Time ćete se parkirati neposredno pred vrh skijališta, a ukoliko ste gost otvorit će vam rampu te ćete se tako parkirati na parkingu ispod restorana. No i ako rampa nije dignuta taj komadić uzbrdice možete prepešačiti (cca 100m) te tako na primer dečijim kolicima možete doći na samu terasu restorana, i na plato na vrhu skijališta. U podnožju skijališta, malo je i slikovito mesto Cerkno u kojem se nalazi i istoimeni hotel čije goste do 10 km udaljenog skijališta dva puta dnevno prevozi ski bus. U sklopu hotela od sezone 16/17 radiće i termalno kupalište jer se dosadašnji (sportski) bazen obnovio i pretvorio u wellness centar koji će, osim bazena, sadržavati whirlpool i saune. Osim u hotelu cerkno 3*, smeštaj možete pronaći i u nizu privatnih apartmana i seoskih domaćinstava.

Ukoliko ste spremni odvojiti nešto više vremena za vožnju po lokalnim zavojnim putevima, Cerkno je odličan izbor za jednodnevno skijanje, i izvrsna destinacija za početnike, porodice sa decom i manje zahtevne skijaše!

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA Cerkno:

  • Nadmorska visina: Od 900 m do 1300 m/nv.
  • Dužina skijaških staza: Ukupno 18 km svih stepena težine.
  • Staza za nordijsko skijanje: 5 km.
  • Žičare: 2 šestoseda, 2 četvoroseda, 2 dvoseda, 2 ski lifta.
  • Površina skijačišta: 70 ha.
  • Kapacitet: 14.000 skijaša na sat.
  • Mogućnost 100% osnježenja veštačkim snegom.
  • Na stazi: Snow park, ski vrtić za decu, restoran sa samoposluživanjem.
  • Udaljenost: 590 km (Beograd – Ljubljana – Cerkno).

PREDLOZI ZA RAZGLEDANJE

-Partizanska bolnica Franja (Drugi svetski rat, 4 km)
-Muzej u dvorcu Idrija (poznata idrijska čipka, 20 km)
-Antonijev rov, bivši rudnik žive (20 km)
-Laufarji – poznati progonitelji zime
-Dolina Soče i lepote reke Soče (27 km – Most na Soči)
-Italijanske vojne tvrđave u Zakrižu
-Flora i fauna Cerkljanske regije sa zanimljivom vegetacijom posebno će biti interesantne botaničarima i travarima (npr. jagorčevina, kranjski ljiljan, planinčica)
-Ljubljana, glavni grad Slovenije (60 km)
-Postojinska jama, svetski poznata krška jama (57 km)
-Slikovito primorsko mesto Piran (135 km)
-Bled (60-80 km)
-Goriška brda (60 km)
-Most na Soči (27 km)
-Julijski Alpi
-Igralište za golf Arboretum (80 km)
-Igralište za golf Bled (60 km)
-Igralište za golf Lipica (85 km)
-Igralište za golf Trnovo Ljubljana (70 km)

 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89 viber/mobilni

e-mail: [email protected]             [email protected]

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*