DOLINA SOČE

DOLINA SOCE SLOVENIJA DEUS TRAVEL NOVI SAD

DOLINA SOČE

Sočanska dolina krije mnogobrojne atrakcije koje možete obići u okviru nekoliko sati puta, ali se lako može desiti da vam ni čitav žvot ne bude dovoljan da sasvim upoznate ovaj predivni kraj Slovenije. Kozjački vodopad, klanac Soče, te arheološko nalazište Toncov GradKobaridski i Mlečni muzej povezuje jedinstvena staza, kojom se možete šetati ili provozati biciklima. Kao i većina edukativnih staza, uzeće vam onoliko vremena koliko budete spremni da ovde provedete.

Reka Soča izvire u Sloveniji u Trenti (Julijske Alpe), i duga je 137 km, u zapadnoj Sloveniji se prostire na (95 km) i u severnoj Italiji (42 km). Mesta kroz koje prolazi ova reka su Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica i Gorica. Kraj Nove Gorice preko reke je sagrađen Solkanski most.

Misteriozne gore, smaragdne vode, impresivni potoci i divlji kanjoni zapanjujuća su uvertira kada se spuštate u najveći planinski svet i najdublju, s prudom napunjenu kotlinu slovenskih Julijskih Alpa, tačnije Bovec. Kristalno čista Šoča, za mnoge najlepša evropska reka, u kraljevstvu svojih zelenih brzaka uvek iznova mami brojne avanturiste iz čitavog sveta. Bovec je nedavno proglašen za evropsku destinaciju izvrsnosti.

TOLMIN 

Tolmin je najveći grad u Zgornjem Posočju, odnosno dolini gornjeg toka reke Soče, koja i protiče kroz njega. Ovaj gradić sa tek nešto manje od 4.000 stanovnika je kulturni, ekonomski i administrativni centar čitave doline, i njegove ulice i kuće sunčaju se na platou direktno iznad ušća Soče i Tolminke, sa predivnim pogledom na zelene obale ovih reka. Tolmin se nalazi na odličnom položaju, dovoljno daleko od strmih planinskih visoravni da zime budu blaže, i dovoljno blizu mora da leta budu topla. Više informacija možete naći OVDE. 

TOLMIN DOLINA SOCE SLOVENIJA DEUS TRAVEL NOVI SAD

KOBARID

Prijatan mali gradić Kobarid nalazi se u prelepoj Dolini Soče između Tolmina i Trenta. Ovo mesto sa svojom fantastičnom prirodnom okolinom nalazi se u senci moćne planine Krn čiji se najviši vrh uzdiže na čak 2.244 metra, a čiji obornci se spuštaju ka Breginjskom Kotu, Livaškom i kanjonu Trnovske Soteske – jednoj od najozbiljnijih i najpopularnijih kajakaških i rafting destinacija Slovenije.

Kameni amfiteatar vodopada Kozjak postao je jedan od simbola ove doline i čitave Slovenije, a lagana staza void do njega pored smaragdne reke. Ovaj kompleks vodopada hrani mala rečica Kozjak koja izvire tik ispod planine Krnčica, na visini od oko 2.140 metara nadmorske visine, pa se spušta oštrim oborncima planine i obrušavajući se čini čak 6 povezanih vodopada, na većim ili manjim razdaljinama. Više o Kobaridu pročitajte OVDE. 

VODOPAD KOZJAK DOLINA SOCE SLOVENIJA DEUS TRAVEL NOVI SAD

BOVEC

Bovec, Plezzo, Fitsch – ovaj divan gradić poznat je pod različitim imenima, a kao istinski centar doline Soče svojim posetiocima nudi maltene bezbrojne mogućnosti za ljubitelje prirode, sporta i rekreacije. Bovec se nalazi na idiličnom mestu – sa Sočom pod sobom, Alpima nad krovovima i jedinstvenim Nacionalnim Parkom Triglav – svuda oko sebe. Često se kaže da biste ovde mogli provesti i čitav mesec u rafitngu, kajakingu, šetnji, penjanju i vožnji bicikla leti, a zimi na skijanju, sankanju i klizanju, a da se ne upustite dvaput u istu avanturu i iste prizore.Bovec je jedan od najprestižnijih i najcenjenijih turističkih centara u Sloveniji, na sunčanoj strani planine u okruženju kristalno čistih reka i vodopada, šumskih proplanaka, pašnjaka i cvetnih livada, sa dubokim šumama punim života, svežine i lekovitog vazduha.Jednako privlači sve – nema ni jednog Slovenca koji barem jednog vikenda nije došao da se divi Bovecu, a odavno je zauzeo svoje mesto na top listama najpopularnijih i nezaobilaznih atrakcija Slovenije, rame uz rame sa Bledom, Bohinjem, Ljubljanom ili Kranjskom Gorom. Udaljen je 136 kilometara severozapadno od glavnog grada Ljubljane i smešten u gornjem toku reke Soče, u blizini granice sa Italijom, koju čine Julijski Alpi i planina Kanin.

Danas je Bovec u velikoj meri oslonjen na svoje izvanredno prirodno nasleđe i prava je turistička destinacija. Koliko je ova destinacija fotogenična i atraktivna najbolje pokazuje podatak da je ovde sniman i dečiji film studija Dizni: ‘’Hronike Narnije’’, gde je predivna alpska priroda iskorišećena za scene magičnog kraljevstva. A veoma je teško odlučiti da li je okruženje bajkovitije leti ili zimi. Više informacija o Bovecu pročitajte na OVOM LINKU. 

 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: [email protected]             [email protected]

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*