KOBARID

kobarid
kobarid

KOBARID

Prijatan mali gradić Kobarid nalazi se u prelepoj Dolini Soče između Tolmina i Trenta. Ovo mesto sa svojom fantastičnom prirodnom okolinom nalazi se u senci moćne planine Krn čiji se najviši vrh uzdiže na čak 2.244 metra, a čiji obornci se spuštaju ka Breginjskom Kotu, Livaškom i kanjonu Trnovske Soteske – jednoj od najozbiljnijih i najpopularnijih kajakaških i rafting destinacija Slovenije.

Istorija Kobarida se najviše veže za I svetski rat

Istorija ovog gradića bila je tako pogođena I svetskim ratom, da se slobodno može reći da njegova istorija i počinje sa razvojem sočanskog fronta. Ovu potresnu priču vezanu za neke od najmračnijih godina evropske istorije priča i Muzej Kobarid.

Muzej Kobarid

Ovaj muzej proglašen je najboljim evropskim muzejem 1993. godine, i od tada svake godine opravdava ukazano poverenje. Brojne stalne i povremene postavke predstavljaju potresne događaje I svetskog rata, priče o pojedincima i armijama, a odavde se možete uputiti i na sam front.Njegove linije danas su jasno obeležene i predstavljaju autentičan doživljaj i iskustvo za sve poklonike istorije. Zanimljivo je da opise ove okoline možete pročitati i u čuvenom romanu Ernesta Hemingveja, “Zbogom oružje”.

Sočanska dolina

Soca

Sočanska dolina krije mnogobrojne atrakcije koje možete obići u okviru nekoliko sati puta, ali se lako može desiti da vam ni čitav žvot ne bude dovoljan da sasvim upoznate ovaj predivni kraj Slovenije. Kozjački vodopad, klanac Soče, te arheološko nalazište Toncov Grad, Kobaridski i Mlečni muzej povezuje jedinstvena staza, kojom se možete šetati ili provozati biciklima. Kao i većina edukativnih staza, uzeće vam onoliko vremena koliko budete spremni da ovde provedete.

Kameni amfiteatar vodopada Kozjak

Vodopad Kozaj
Vodopad Kozjak

Kameni amfiteatar vodopada Kozjak postao je jedan od simbola ove doline i čitave Slovenije, a lagana staza void do njega pored smaragdne reke. Ovaj kompleks vodopada hrani mala rečica Kozjak koja izvire tik ispod planine Krnčica, na visini od oko 2.140 metara nadmorske visine, pa se spušta oštrim oborncima planine i obrušavajući se čini čak 6 povezanih vodopada, na većim ili manjim razdaljinama.

Napoleonov Most

Odavde lako možete otići i do Napoleonovog Mosta, koji spaja obale Soče u blizini Kobarida, na mestu gde je klanac najuži. Zna se da je na ovom mestu postojao most, još u davna vremena, ali su Mleci 1616. godine srušili drvenu strukturu, te je Soča ovde ostala nepremošćena sve do 1750. godine, kada su Napoleonove trupe osvojile veći deo Evrope.Lepa, kamena jednolučna strukutra i danas nosi njegovo ime, mada je sam most porušen tokom I svetskog rata, o čemu možete videti više u Kobaridskom muzeju. Italijani su kasnije podigli prvo drveni, pa zatim metalni most, na kome su, kasnije Partizani branili Kobaridsku Republiku tokom II svetskog rata, čemu su posvećena dva spomenika.

Arheološko nalazište Toncov Grad

Da Kobarid ipak nije nastao tek tokom Prvog svetskog rata, svedoči arheološko nalazište Toncov Grad, na kamenitom brdu u blizini. Mnoga naselja tokom duge istorije baš na ovom brdu pronašla su neophodni zaklon, te se ovde i danas mogu videti materijalni ostaci datirani čak u bronzano doba, a možete razgledati i rimske i antičke ostatke.Takođe, zna se da je krajem V veka ovde bilo veliko i živo nasljesa sa čak 20 kuća i nekoliko sakralnih objekata. Odlična očuvanost ostataka i bogati nalazi svrstavaju Toncov Grad među najvažnija poznoantička planinska naselja u istočnim Alpima.

Kobarid je mesto sa najvećim brojem restorana na najmanjoj površini

Kobarid je i mesto koje se hvali najvećim brojem izvrsnih restorana na najmanjoj površini, a slobodno se može reći da su rečne pastrmke, domaće štrudle, kobasice i stari, tradicionalni načini pripreme hrane jedan od glavnih razloga da se svrati u ovaj divni gradić – ali kobariški štruklji zauvek će ostati u vašem srcu. Rećićemo samo da je ova poslastica toliko omiljena da joj je posvećena i najvažnija letnja manifestacija, Štrukljada.

U Kobaridu će zasigurno uživati i ljubitelji vina

Poseban bonus u Kobaridu mogu pronaći svi ljubitelji vina, jer je ova dolina štiti poreklo sorti vina svojim brdovitim krajolikom, bistrim planinskim vodama, vazduhom i visokim brojem sunčanih sati godišnje. Izvanredno mesto za uživanje u avanturističkom, aktivnom odmoru, interesantna kulturna baština i široke mogućnosti za organizovane izlete, obilaske i istraživanje Sočanske doline, čine Kobarid jednim od najpogodnijih gradića za kratko bekstvo, tim bildinge ili predah od gužve i stresa velikih urbanih centara, ali i za lagane letnje mesece provedene u prepuštanju prirodi, obnovi energije i relaksaciji.

 

 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89 viber/moblini

e-mail: [email protected]             [email protected]

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*