ROGAŠKA SLATINA

ROGAŠKA SLATINA

 

 

Legenda o nastanku rogaškog izvora iz XVII veka kaže, da je Apolon, bog Sunca i lečenja, zaustavio krilatog konja Pegaza, koji je hteo odleteti na goru Parnas, ovim rečima: »Nikad ne leti na grešni Parnas! Tamo je sve sama izmišljotina i lažni sjaj nadmenih ljudi. Tu, gde stojiš, je izvor zdravlja i istinska Božija snaga. Umesto Hippocrene pij Roitschocrene, rogaški izvor, koji je pred tobom!« Rogaška Slatina sa višestoletnom tradicijom spada u starija i značajnija lečilišta u Sloveniji i Evropi. Iskopine, te rimska cesta, koja je pored Lemberga i Rogatca vodila iz Celeie u Petovium dokazuje, da su oblast Rogaške Slatine poznavali još Kelti i Rimljani.

Godine 1665. , nakon ispijanja mineralne vode, ozdravio je Petar Zrinski, jedan od najsnažnijih feudalaca tadašnje Europe, nakon čega je glas o lekovitosti rogaške mineralne vode otišao u svet. U Rogaškoj Slatini se potom počeo razvijati banjski turizam. Godine 1803.  počeo je od manjeg seoceta uz izvore, razvijati savremeni lečilišni centar. U 19. i početkom 20. stoleća izgrađeni su prvi hoteli: Lečilišni dom odnosno današnji Grand hotel Rogaška superior, Styria, Strossmayer, te centralna lečilišna dvorana tj. današnja Kristalna dvorana. Svi hoteli su tokom 2003. godine obnovljeni, međutim i dalje daju dojam, kao da se vreme zaustavilo uz suživot sa današnjim poimanjem udobnosti. U imeniku gostiju, navedena su poznata imena vladarskih porodica Habsburg, Bonaparte, Hohenzollern, Karađorđević, itd. Bogat društveni život doživeo je svoj vrhunac tokom 1846. godine, kada je goste zabavljao glasoviti pianista Franz Liszt. Danas je Rogaška Slatina privlačan cilj ljudi, koji traže zdravlje, te uz prirodnu mineralnu vodu Donat Mg, dobar osećaj i mir u bajkovitoj prirodi, te bogat kulturni život. To je mesto, koje na gosta uvek iznova ostavlja dojam mira i živahnosti u isto vreme. Rogaška Slatina je mesto izvora i izvornosti.

Pogledajte našu galerija slika >>

Za sve putnike iz Beograda obezbeđen je prevoz luksuznim kombijem sa kućne adrese do izabranog hotela u Rogaškoj Slatini, a za putnike iz Novog Sada polazak može biti na uključenju na Auto put kod Rume (rumska petlja).

 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: slovenijaterme@gmail.com             office@deustravel.rs

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*