Rogaška Slatina | Wellness & Spa Slovenija

Rogaška Slatina | Wellness & Spa Slovenija

Rogaška Slatina

Legenda kaže da je lekovita voda potekla kada je Apolonov izaslanik, krilati Pegaz, udario
kopitom o zemlju!

Kompletnu ponudu sa cenama mozete pogledati na linku ovde

Legenda o nastanku rogaškog izvora iz XVII veka kaže, da je Apolon, bog Sunca i lečenja, zaustavio krilatog konja Pegaza, koji je hteo odleteti na goru Parnas, ovim rečima: »Nikad ne leti na grešni Parnas! Tamo je sve sama izmišljotina i lažni sjaj nadmenih ljudi. Tu, gde stojiš, je izvor zdravlja i istinska Božija snaga. Umesto Hippocrene pij Roitschocrene, rogaški izvor, koji je pred tobom!« Rogaška Slatina sa višestoletnom tradicijom spada u starija i značajnija lečilišta u Sloveniji i Evropi. Iskopine, te rimska cesta, koja je pored Lemberga i Rogatca vodila iz Celeie u Petovium dokazuje, da su oblast Rogaške Slatine poznavali još Kelti i Rimljani.

Godine 1665. , nakon ispijanja mineralne vode, ozdravio je Petar Zrinski, jedan od najsnažnijih feudalaca tadašnje Europe, nakon čega je glas o lekovitosti rogaške mineralne vode otišao u svet. U Rogaškoj Slatini se potom počeo razvijati banjski turizam. Godine 1803.  počeo je od manjeg seoceta uz izvore, razvijati savremeni lečilišni centar. U 19. i početkom 20. stoleća izgrađeni su prvi hoteli: Lečilišni dom odnosno današnji Grand hotel Rogaška superior, Styria, Strossmayer, te centralna lečilišna dvorana tj. današnja Kristalna dvorana. Svi hoteli su tokom 2003. godine obnovljeni, međutim i dalje daju dojam, kao da se vreme zaustavilo uz suživot sa današnjim poimanjem udobnosti. U imeniku gostiju, navedena su poznata imena vladarskih porodica Habsburg, Bonaparte, Hohenzollern, Karađorđević, itd. Bogat društveni život doživeo je svoj vrhunac tokom 1846. godine, kada je goste zabavljao glasoviti pianista Franz Liszt. Danas je Rogaška Slatina privlačan cilj ljudi, koji traže zdravlje, te uz prirodnu mineralnu vodu Donat Mg, dobar osećaj i mir u bajkovitoj prirodi, te bogat kulturni život. To je mesto, koje na gosta uvek iznova ostavlja dojam mira i živahnosti u isto vreme. Rogaška Slatina je mesto izvora i izvornosti.

Pogledajte našu galerija slika >>

Legenda kaže da je lekovita voda potekla kada je Apolonov izaslanik, krilati Pegaz, udario kopitom u zemlju. Slavu je proneo Donat, voda kažu- na svetu najbogatija magnezijumom. Cena joj je u skladu s tom tvrdnjom – jedna čaša Donata s izvora u banjskom centru košta tri evra! Zbog njenog povoljnog uticaja na gastroenterološke probleme, srce i mišiće, Rogaška je cele godine puna turista. Sada ih je najviše iz Rusije, pre njih to su bili Italijani. Ne privlači ih samo briga o zdravlju. Rogaška je u svakom pogledu idealna destinacija i primer u svemu. Kao i cela Slovenija, posvećena je ekološkim ciljevima, pa iz godine u godinu osvaja brojna priznanja koja su je dovela do „Grin“ sertifikata.

Sa tek oko pet hiljada stanovnika, Rogaška Slatina uspela se izboriti za svoje mesto pod suncem pa se tako danas ima čime ponositi. Središte mesta svakako je staklarna Rogaška koja proizvodi čaše i staklene ukrase za svetski prepoznate brendove, a onda su tu još i izvor mineralne vode, brojni hoteli i spa resorti čiji restorani nose prestižne titule u gastronomskom svetu, pa i orguljarnica, znameniti Anin dvor i velike količine dobrog vina i hrane.

Staklara Rogaška zasigurno je najpoznatiji predstavnik Rogaške Slatine! Reč je o fabrici koja postoji već 350 godina no tek je poslednjih nekoliko stekla zasluženi status. Čaše, staklene posude, kristalni kuhinjski pribor i iste takve vaze stvari su koje možete videti ukoliko se upustite u razgledavanje fabrike. Svaki se predmet u staklari Rogaška radi ručno, bez merenja, svaka čaša prolazi kroz četiri para ruku pre slanja na tržište, a stručno oko staklara već uvežbanim pokretima izrađuje, a zatim i proverava najkrhkije predmete.

Nakon obilaska fabrike, s dozom oduševljenja tako kompleksnim zanatom koji u staklarni Rogaška obavljaju bez puno muke, vreme je za dobre tanjire. Restoran Kaiser u sklopu Grand Hotela Sava proglašen je jednim od najboljih hotelskih restorana u Sloveniji, a kada isprobate fantastične tanjure chefa Janija Čonžeka te odabrana vina sommeliera Davida Vasiljevića, shvatit ćete i zašto. Slovenački gastro zaštitni znak gobova juha odlična je uvertira u lagan, ali okusima neizmerno bogat ručak. Komadići gljiva u bogatoj supi posluženi uz domaći hleb sa makom i mlekom sjajan su početak uživanja u delicijama restorana Kaiser.

Za one koji pak nisu od hotela, a pre svega vole uživati u prirodi i komforu, odličan odabir bit će gospodarstvo Pomona. Simpatičan i uslužan vlasnik, moderno uređene sobe sa starinskim prizvukom i fantastični tradicionalni specijaliteti ono su najbolje od Pomone. Tako se osim u smirujućoj okolini terase na otvorenom natkrivene trsovima grožđa u letnje doba na ovom mestu uživa i u aromatičnoj gustoj supi od medvjeđeg luka ili pak onoj bistroj, bogatoj domaćim rezancima i govedinom. Meka svinjetina s krompirom, po domaći pripremljena heljda s povrćem, bogate mahune sa mlekom i još bolji, osvežavajući desert od malina jedna su sasvim nova i tako ukusna gastronomska priča. Sve su namirnice plod rada lokalnih proizvođača čime se vlasnik domaćinstva Janko Zupanec izrazito ponosi.

Da grlo ne bi ostalo suvo, gospodarstvo Pomona svojim gostima nudi velik izbor vina lokalnih proizvođača, ali i kvalitetnih rakija poput one od peperminta ili pak raznolikog lekovitog bilja. Uživanje u dobrim zalogajima pojačano je ugodnim, smirujućim ambijentom divnog slovenskog kraja. Celi projekt Pomone zamišljen je na agro osnovi, posebno uzgoju krušaka, a uz to domaćinstvo nudi i osam soba i već spomenuti skroman, ali hvale vredan restoran, objasnio je vlasnik Janko Zupanec.

Lutanje Rogaškom, između ostalog, svakako vodi na bezbroj fantastičnih, zdravih i opuštajućih mesta kao što je Medicinski centar Rogaška u kojem glavnu ulogu igra upravo prepoznata Donat Mg mineralna voda te je ujedno i najveća privatna zdravstvena ustanova u zemlji. Tu je još i kristalna dvorana u sklopu koje se već tradicionalno održava Anin ples, događaj značajan za čitavo mesto, te fabrika Afrodita kozmetike prepoznate širom sveta, pa tako i u Srbiji. Uz sve zanimljivosti, vrlo je verojatno da ćete usred oduševljenja i uživanja odvojiti vreme za još fantastičnih zalogaja.

Gostionica Jurg sjajno je mesto za uživanje u domaćim specijalitetima uz jednostavan i ugodan ambijent. Da je u pitanju tradicionalna slovenačka kuhinja primećuje se već pri predjelu koje u Jurgu čini domaća slanina s umakom od mladog luka poslužena uz topli, hrskavi hleb. Tu su još i supa od medvjeđeg luka i ona goveđa, dok za ručak možete uživati u nekom od odabranih mesnih jela. Na izbor se nudi hrskava svinjetina, piletina punjena povrćem u umaku od badema i vina, meki i pahuljasti uštipci ili pak jednostavan krompir s hrskavom koricom. Nakon kvalitetnog ručka, gostionica Jurg na svom meniju nudi i sezonsko osveženje u obliku čvrste kreme od limuna sa svežim borovnicama i višnjama, a gostima je na izbor data i široka paleta slovenačkih vina.

Da ne bi sve ostalo samo na rečima, a odlazak u Rogašku Slatinu tek pusta želja, bitno je spomenuti kako upravo ovo mesto pruža jedinstven doživljaj na čak nekoliko nivoa – onoj turističkoj, gastronomskoj i zdravstvenoj. Na kraju krajeva, sve ih spaja tek ljubav prema hedonizmu i uživanju u lepotama naizgled jednostavnog, ali tako posebnog kraja Rogaške Slatine!

 

 

 

GRAND HOTEL SAVA 4* superior

 

HOTEL ATLANTIDA BOUTIQE 5* Rogaška Slatina

Service title

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89 viber/mobilni

e-mail: [email protected]             [email protected]

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*