BLEDSKI KANJON VINTGAR

BLEDSKI KANJON VINTGAR SLOVENIJA DEUS TRAVEL NOVI SAD

BLEDSKI KANJON VINTGAR

Prvi uređeni kanjon za turističke obilaske u Sloveniji, a kako kažu i najposećeniji. 

Kanjon je izdubila planinska reka Radovna, koja nije toliko velika, barem u tom delu kanjona, ali je izgleda moćna. Otkriven je 1891. godine, kada je vodostaj Radovne bio izuzetno nizak. U vreme kada se Bled turistički razvijao, su i ovaj kanjon uredili i napravili pristupačnim za turiste i ljubitelje prirode.

Dugačak je 1,6 km, i u prvom delu reka je prilično ˝jaka˝ i brža, pa se potom dosta primiri. Vintgar je lepo uređen atraktivnim drvenim stazama. Deluje bajkovito jer su ti drveni puteljci mahom pričvršćeni za stene iznad same reke, dok je reka veoma čista i sasvim providna … Simpatično je i da se na jednom mestu nad kanjonom nadvija stari kameni most bohinjske železnice, izgrađene 1906, a tu odmah je i mala hidroelektrana.

U delu gde je Radovna mirnija, je malo šira obala. Tu su, verovatno posetioci, slagali kamenje jedno na drugo, pa je dobar deo obale pun tih malih skulptura, čak je neko naslagao na deblo u vodi.

Kanjon se završava slapom Šum visokim 13m (najvećim slovenačkim rečnim slapom) Postoje dve verzije oko nastanka imena Vintgar, a jedna od njih je da je oblik preseka korita kanjona podseća na vinske čaše, pa otud taj naziv. Po njemu su i ostale klisure po Sloveniji dobili ime Iški, Ribniški i Bistrički Vintgar.

E sad, u toku pisanja teksta sam naišla na nedoumicu da li je ovo kanjon ili klisura (većinom se pominje kao kanjon ali ponegde i klisura) pa sam naišla na ovo objašnjenje: Vintgar je uobičajeno ime za tako formiranu kanjonsku klisuru, pa na kraju ispade da je kanjon+klisura = vintgar.

Ulaz je 5 eur, u 2019 će biti 9eur (zbog obnavljanja) i otvoren je svakog dana kada vremenski uslovi dozvoljavaju.

Veoma su ažurni sa informacijama na sajtu, pa pre odlaska proverite da li je otvoren za posete, jer se može desiti nešto vanredno (tipa nešto se odroni). T

Sačuvajte kartu, jer postoje dva ulaza, na oba kraja kanjona, pa će vam možda zatrebati prilkom povratka ako ste produžili šetnju i izašli iz kanjona (mada do tog drugog ulaza uopšte ne znam kako se kolima stiže). Za ovaj ulaz bliže Bledu, dobro su označeni putokazi, iz pravca Bleda. Kako je Vintgar od Bleda udaljen jedno 4km, ko ima smeštaj na Bledu može do Vintgara i da se prošeta ili doveze biciklom.

Cilj: uživanje u prirodi i huku reke (kada ste već na Bledu, šteta ne obići i to, udaljen cca 4km od Bleda)

Procena dužine boravka: oko 1,5h lagane šetnje

Sajt: Vintgar obavezno pre planirane posete proverite na sajtu da li je otvoren

Tip za celodnevni izlet: obilazak Bleda

Šta se još lako da iskobinovati:

jezero Bohinj (da napravite jezersku turu)
u pravcu ka Ljubljani imajte u vidu mesta Kropa i Škofja Loka. Za posebniju klopu u tom delu Danilo (Škofja Loka).
drugi pravac Kranjska Gora, prirodni rezervat Zelenci i Planica – do Kranjske Gore od Bleda je jedno 40tak km (oko 40tak min vožnje)

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*