Atrakcijeu Sloveniji!

PREDJAMSKI DVORAC SLOVENIJA ATRAKCIJE DEUS TRAVEL NOVI SAD

Atrakcije u Sloveniji!

Slovenija je zemlja prirodnih i kulturnih atrakcija, koja će vam pružiti jedinstven doživljaj kroz otkrivanje i upoznavanje istih. Slovenija poseduje veliki broj muzeja, galerija, dvoraca, spomenika, arheoloških nalazišta, biblioteka, groblja … Među najznačajnije muzeje ubraja se Muzej Prvog svetskog rata u Kobaridu, dok su najznačajnije galerije Nacionalna galerija i Moderna galerija u Ljubljani. Zatim su tu čuveni dvorci, koji se uzdižu visoko na brežuljcima i pružaju predivan pogled na slikovite krajolike, među kojima su najznamenitiji: Dvorac na Bledu, Dvorac u Ljubljani, Predjamski dvorac kao i Stari dvorac u Celju.

Pojedina groblja predstavljaju spomenike od nacionalnog značaja. Vredni posete su svakako Jevrejsko groblje u Rožnoj Dolini, Rimska nekropola u Šempeteru u Savinjskoj dolini, Vojnička groblja u dolini Soče, Groblje Prešernov gaj u Kranju, te Navje i Žale u Ljubljani. Mnogi slovenački gradovi imaju dobro očuvan srednjevjekovni stari grad. Takođe ima dosta muzeja na otvorenom, od kojih je najveći u Rogatecu, dok su poznati i oni kod Kartuzijanskog samostana Pleterje, u blizini Semiča, te na području Soče, gde se još mogu videti ostaci Isonzo fronta, te bitaka iz Prvog svetskog rata.

U atrakcije Slovenije spadaju i mnogi dvorci, kule i palate. Većina dvoraca potiče iz doba baroka, a svakako jedan od najljepših dvoraca Slovenije je Dvorac Štatenberg. Mnogi dvorci su preinačeni u muzeje i galerije, te su postali omiljenim lokacijama za venčanja i druge slične proslave. Mnogi od njih su restaurirani i preinačeni u hotele. Četiri od njih se ubrajaju među deset najposjećenijih znamenitosti Slovenije: Dvorac na Bledu, Dvorac u Ljubljani, Predjamski dvorac i Stari dvorac u Celju. Veličanstvene palate se uglavnom nalaze u gradovima na obali, osobito u Kopru, gde se nalazi i najljepša palata Slovenije, Pretorska palata. Poznate su još i Manzioli palata u Izoli, te Gruber palata u Ljubljani. Svakako vredni posete su i Katedrala u Mariboru, Katedrala Marijinog Uznesenja u Kopru, Franjevački samostan u Nazarju, Ruska kapela na Vršiču te Hodočašće Sv.Ema (Hemma).

Svake godine se održavaju i mnoge manifestacije koje vrijedi posetiti. Naravno i tu je izbor raznolik, tu su kulturne, muzičke, sportske, kulinarske ili pak dečije manifestacije, te brojni festivali, sajmovi i izložbe. Ovde izdvajamo neke od njih:

– Jazz Festival u Ljubljani,
– Lent Festival u Mariboru,
– Festival Stare loze – tradicionalno kulinarstvo, vino, voće i kultura u Mariboru,
– MIFF Internacionalni festival folklora u Kopru
– Svetski kup u skijaškim skokovima u Planici
– Maraton u Ljubljani.

Slovenija je izabrana kao glavno mesto za rekreaciju od strane onih koji već znaju o prekrasnim pejzažima, slikovitim brdima i udobnim hotelima . Ova zemlja, čija atrakcija je veoma raznolika, privlači turiste i neistražena mjesta, bogatu kulturu i ukusnu kuhinju. Za razliku od većine evropskih gradova, život čak iu glavnom gradu Ljubljane teče polako i mirno, tako da su stvoreni idealni uslovi za proučavanje prirodnih, arhitektonskih i kulturnih atrakcija.

Prirodne atrakcije
Pri odlučivanju o tome šta se može videti u Sloveniji, vodeće mesto zauzimaju prirodne atrakcije, koje na maloj teritoriji zemlje predstavljaju rekordni broj. Među najpoznatijim od njih su sledeće:

Dva jezera, koja se smatraju jednim od najlepših vodenih dela u Evropi. Nalaze se u Julijskim Alpima i nazivaju se Bohinjom i Bledom .

Bledsko jezero je jedno od najljepših u Evropi
Pored toga, preporučuje se posjetiti Divya ili Divlje jezero , koje se nalazi u blizini Idrije , koja je muzej na otvorenom i karakteriše je najčistija smaragdna voda. Značajno su jezera Triglav , kompleks koji se sastoji od 7 stalnih i nekoliko varijabilnih jezera.
Pećine su takođe među prirodnim atrakcijama zemlje. Mnogo ih je, ali najposećenija je jama Postojna , koja je sistem kraških pećina. Ništa manje značajni su škočijeve pećine , koje se bave teritorijom od 6 km. Oni privlače turiste sa niskim podzemnim vodopadima, kao i kanjon sa zanimljivim obrazovanjem (nekom vrstom mosta), stvoren od strane same prirode. Još jedna poznata pećina zemlje je Vilenica .
Za prirodne znamenitosti Slovenije je planinska reka Radovna , pored čega je formiran divan alpski ugao. Stvorila je kanjon, koji se nalazi blizu Blejskog jezera. Dugo vremena mesto je bilo neprohodno, a tek nakon 1861. godine izgrađene su specijalne drvene mostove preko slikovite klisure. Turiste uzimaju turiste u drugi razgledanje u Sloveniju – 16 metara vodopada „Buka“ .
Turisti bi svakako trebalo da šetaju u dolini reke Soče , koja se uliva u Jadransko more. Ovde će turisti videti rijetku mramorsku pastrmku i druge vrste riba, kao i željeznički rekord „Solkan“ .
Izuzetno zanimljivi su slapovi Slovenije . Najpoznatiji od njih su: Savica , koja je kaskada njihovih dva slapova, Kozyak – uliva se u pećinu i okružena je kamenom, kao obrnuta posuda Peričnik – izlazi sa najvišeg planine Julijskih Alpa, Triglavske planine . Najviša tačka slovenačkih Alpa je Triglavski nacionalni park , koji se nalazi na sjeverozapadu zemlje. Priroda je očuvana u izvornom obliku, tako da nema turističkih objekata, ali je pješački turizam i skijanje dobro razvijen. Ljeti rafting i druge vrste ekstremnih voda privlače putnike.

Još jedno zaštićeno prirodno područje je Logarska dolina, koja se proteže na 7 km na sjeveru Slovenije. Interesantno je za prelijepe vodopade: Rinka, Suchica i Palenk . Turistima se nudi da skaču padobranom ili da savladaju penjanje na stijene, a takođe i plivaju na kajaku ili posete još jednu pećinu – Klemench .

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mob.: 069 189 98 89

e-mail: [email protected]         [email protected]

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*