BOVEC

Bovec

BOVEC

Bovec, Plezzo, Fitsch ovaj divan gradić poznat je pod različitim imenima, a kao istinski centar doline Soče svojim posetiocima nudi maltene bezbrojne mogućnosti za ljubitelje prirode, sporta i rekreacije. Bovec se nalazi na idiličnom mestu – sa Sočom pod sobom, Alpima nad krovovima i jedinstvenim Nacionalnim Parkom Triglav – svuda oko sebe. Često se kaže da biste ovde mogli provesti i čitav mesec u rafitngu, kajakingu, šetnji, penjanju i vožnji bicikla leti, a zimi na skijanju, sankanju i klizanju, a da se ne upustite dvaput u istu avanturu i iste prizore. Bovec je jedan od najprestižnijih i najcenjenijih turističkih centara u Sloveniji, na sunčanoj strani planine u okruženju kristalno čistih reka i vodopada, šumskih proplanaka, pašnjaka i cvetnih livada, sa dubokim šumama punim života, svežine i lekovitog vazduha.Jednako privlači sve – nema ni jednog Slovenca koji barem jednog vikenda nije došao da se divi Bovecu, a odavno je zauzeo svoje mesto na top listama najpopularnijih i nezaobilaznih atrakcija Slovenije, rame uz rame sa Bledom, Bohinjem, Ljubljanom ili Kranjskom Gorom. Udaljen je 136 kilometara severozapadno od glavnog grada Ljubljane i smešten u gornjem toku reke Soče, u blizini granice sa Italijom, koju čine Julijski Alpi i planina Kanin.

Kratka istorija Boveca

Svoju istoriju Bovec prati tragom svog imena čak do 1070. godine, kada se pojavljuje na mapama obeležen kao Plecium ili Pletium, latinska imena koja su kasnijom deformacijom dala italijanski naziv Plezzo, ali i nemački Fitsch, a interesantno je da svoj grad meštani na lokalnom dijalektu zovu Bec. Tokom antike ovo seoce pripadalo je sferi rimskih interesa, što je umnogome odredilo njegovu dalju sudbinu.Jednom izgrađen put postao je pravac i pristup kasnijih zavojevača i vojski, pa su ovim i danas pograničnim gradićem vladali Mleci, vojvode od Šarlemanja, zatim srednjevekovno kraljevstvo Italija, pa Sveto Rimsko Carstvo da bi oko 1500. godine konačno pripalo unutrašnjim austrijskim zemljama i istorijskoj oblasti Gorice. Nakratko se vratio u ruke Francuza tokom Napoleonovih ratova, ali je pod Autrijskom vladavinom bio sve do kraja I svetskog rata.Kao spomenicu na Veliki Rat, Bovec kao spomenik istoriji i kulturi čuva Vojno groblje, rezultat soškog fronta gde su se vodile krvave bitke u periodu od juna do novembra 1917. godine. Više od 600 vojnika sahranjeno je na ovom groblju koje dodatno potresnim čini odsustvo imena na istovetnim kamenim pločama.Bovec je nakon I svetskog rata ostao u granicama Italije, a veliki broj meštana pobegao je pred nasilnom asimilacijom u kraljevinu Jugoslaviju. Ratna razaranja II svetskog rata nisu ostavila ni ovaj mali gradić po strani, a Bovec je zajedno sa okolnim pograničnim regijama bio pod američko-britanskom upravom sve do demarkacije granice Jugoslavije.

U Bovecu je sniman dečiji film studija Dizni: ‘’Hronike Narnije’’

Danas je Bovec u velikoj meri oslonjen na svoje izvanredno prirodno nasleđe i prava je turistička destinacija. Koliko je ova destinacija fotogenična i atraktivna najbolje pokazuje podatak da je ovde sniman i dečiji film studija Dizni: ‘’Hronike Narnije’’, gde je predivna alpska priroda iskorišećena za scene magičnog kraljevstva. A veoma je teško odlučiti da li je okruženje bajkovitije leti ili zimi.

Rafiting, kajaking i gliseri na Soči su glavni turistički aduti Boveca

Veliki deo letnjih aktivnosti skoncentrisan je oko fantastičnih reka, pa su rafiting, kajaking i gliseri na Soči i Koritnici nezaboravne aktivnosti zbog kojih se u Bovec i dolazi. Mreža biciklističkih, hajking i edukativnih staza provešće vas čitavom okolinom i dozvoliti vam da uživate u neverovatnim panoramama i nesvakidašnjim perspektivama, dok paraglajding, speleologija i skokovi s padobranima dozvoliće vam da “bacite pogled” na najčudnovatija i najlepša mesta Slovenije.

Leto u Bovecu

Letnja sezona traje od najlepših dana maja do zlatnih jesenjih dana, i ponuda ovde menja se sa mesecima. Leti, Bovec je pravo mesto za beg od vrućine i sparine, a većina aktivnosti vezane su za Soču, na čijim obalama se nalazi više uređenih plaža i koja će vas, pre ili kasnije namamitit na rafting i istraživanje divljih i nepristupačnih klanaca i klisura.

Zima u Bovecu

Zima pak, ovde obećava dosta snega, i traje od prvih dana decembra sve do maja. Najbliži skijaški centar nalazi se na Kaninu, čije su gondole u neposrednoj blizini ovog gradića, a diže se do impresivnih 2.200 metara. Ovaj ski centar povezan je sa italijanskim ‘’Sela Nevea’’, pa se možete oprobati na obe strane planine – sunčanoj, slovenačkoj strani ili duže osneženoj i nešto strmijoj italijanskoj. Mnoge lokalne agencije organizuju sve raznovrsnije zimske, ali i letnje aktivnosti svake sezone, idući u korak sa rastućim zahtevima svojih gostiju. Bovec, sa skijalištem Kanin – jedinim skijalištem preko 2000 m.n.v. u Sloveniji, bio je i ostao jedna od omiljenih skijaških destinacija. Sunčano mesto, pogled na Julijske Alpe i ambijent visokih planina pružaju jedinstveno iskustvo. Uz obilje snega, skijanje na Kaninu je neponovljivo. Sa otvaranjem veze sa susednim italijanskim skijalištem Sella Nevea povećana je dužina i raznolikost skijaških staza. Tako je Kanin postao jedno od najvećih slovenačkih skijališta.
Zahvaljujući blizini Jadranskog mora Bovec ima blagu zimu, a opet dosta snežnih padavina. Sunčan položaj Kanina omogućava skijanje na svežem snegu sa retko zaleđenim stazama.

Zimski odmor više nije ograničen na tradicionalno skijanje i skijaško trčanje. Zimske radosti na snegu uključuju i sportove kao što su sankanje, penjanje po ledu, šetnja na krpljama i vožnja motornim sankama. Bovec i okolina imaju mnogo prirodnih uslova za ove zimske sportove. Soča Rafting doo organizuje ZIP LINE, pogledajte:

Uživajte u domaćoj kuhinji

Na kraju ovde vas može i iznenaditi izvanredna domaća kuhinja, duga tradicija italijanske i mediteranske kuhinje koja se razvijala na sopstveni način, pod uticajem srednjeevropskog ukusa. Ukratko, izvrsna italijanska testa, pice i pasta ovde su najčešće tek predjelo za bogate kobasice, kupuse s kolenicama, a popularne krepe sa bogatim kremovima i voćem pravi su takmaci makovnjačama, pitama i štrudlama.

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89 viber/mobilni

e-mail: [email protected]             [email protected]

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*