PTUJ

TERME SLOVENIJA PTUJ

PTUJ

Ptuj se nalazi u istočnom delu Slovenije, u dolini reke Drave te je grad sa najvećim slovenačkim veštačkim jezerom. Ovaj romantični gradić leži na starim vinskim podrumima, a građani se posebno ponose starim delom grada u kojem su Dominikanski samostan i atraktivni Dvorac Ptuj koji se nalazi na brdu. Ptuj nudi ponešto za svakoga pa u njemu zanimaciju mogu naći i oni koji vole naučiti nešto novo, oni koje zanima istorija, dame koje uživaju u modi i novostima iz sveta kozmetike, ali i oni koje ništa ne veseli više od dobrog jela te kvalitetne kapljice u čaši. Posebno nas je razveselila vedra narav stanovnika (pa ne zove se to bez veze „vinski kraj“) te profesionalnost vodiča koji održavaju zanimljive ture po gradu i okolini..

Bogatstvo istorijskog sadržaja – najstariji grad Slovenije – Područje ovog grada bilo je naseljeno još u mlađem kamenom dobu, a u doba Rimskog Carstva Ptuj se razvio u izuzetno važno trgovačko, carinsko i upravno središte. Pre 2000 godina Ptuj se zvao Poetovio te je slovio kao jedna od najjačih rimskih provincija u kojoj se odlučivalo i o novom Cezaru Rimskog Carstva.

Dvorac Ptuj- Ovaj dvorac izgrađen je u IX veku, nakon dolaska Slavena, a 1311. godine salzburški biskup Konrad I. ponovno ga je dao izgraditi, na ruševinama prethodnog. Promenio je mnogo vlasnika te se kroz vekove nadograđivao i menjao dekor unutrašnjosti, a među najupečatljivijim vlasnicima bili su škotski grof Leslie (17. stoljeće) i grofica Terezija Herberstein (IXX vek). Stanovnici dvorca ostavili su za sobom brojne dragocenosti i namještaj pa tako u izuzetno zanimljivoj turi možete videti originalne komade te slike koje su u dvorcu već vekovima. Izuzetno atraktivne su i sobe sa instrumentima u kojima možete čuti kako je koji instrument zvučao, ali i soba s oružjem u donjem delu dvorca.

Jeruzalem Ormož –Izrazito atraktivna i popularna destinacija u okolini Ptuja je Jeruzalem, u kojem se nalazi dvorac i vinski put. Kažu da ga je najbolje posetiti na jesen, kako b mogli uživati u spektakularnom pogledu na vinograde. U Jeruzalemu možete naučiti sve o vinima te degustirati vrhunske kapljice, prespavati u intimnoj atmosferi hotela te uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi. U kapelici možete pogledati sliku Žalosne Majke Božje (original je donešen u Sloveniju u XIII veku iz Jerusalima, zbog čega je ovaj kraj i dobio to ime), a možete i zazvoniti na zvono koje „ispunjava želje“.

Terme Ptuj – Rimljani su itekako znali uživati u prednostima toplica i tretmana za lepotu, a stanovnici Ptuja nastavili su tu tradiciju. Izuzetno je posećen i hvaljen wellness u Grand Hotelu Primus, koji uz brojne tretmane lepote, odlične saune, kupanje u termalnoj vodi i fizikalne terapije nudi i najnovije tretmane za mršavljenje u stilu celebrity dama s A-liste!

 

Med Contour- Najnoviji i najpopularniji tretman je Med Contour – reč je o svetski poznatom tretmanu koji uz pomoć vakuuma i zagrevanja „otapa salo“, a već nakon prvog tretmana s tela nestaje nekoliko centimetara. Možete izabrati želite li tretirati područje trbuha ili bedara, a postupak je jednostavan i traje sat i po. Poznato je da ovaj tretman koriste i Jennifer Lopez i Halle Berry!

Be Fit jelovnik – Kako bi boravak u wellnessu pokazao što bolje rezultate, Grand Hotelu Primus, svojim gostima nudi i izvrstan program Be Fit koji se sastoji od ukusnih no niskokaloričnih jelovnika koje je osmislila nutricionistica Mojca Cepuš. Jelovnici se sastoje od nekoliko sljedova zdrave hrane pripremljene na maštovite načine, a celi jelovnik ima 250 ili 500 kalorija, ovisno o tome radi li se o doručku, ručku ili večeri….

 

Još malo dobre hrane i vina- U Ptuju je teško ostati gladan ili žedan. Ljubitelji vina uživaće u seoskim imanjima i vinarijama u bližoj okolini Ptuja, a oni koji odluče ostati u samom centru svakako bi trebali pogledati razgledavanje vinskog podruma vinarije Pullus, koje je obogaćeno i zvučnim i svetlosnim efektima. Ako želite pogledati nešto modernije, tu je vinarija P&F. Područje Ptuja poznato je i po vrhunskom bučinom ulju pa ga nemojte zaboraviti nabaviti, baš kao i šarmantne poslastice poput bučinih semenki s mentom ili čokoladom. Nakon toga predlažemo ručak u najpoznatijem Ptujskom restoranu „Ribič“ u koji na svježe riblje specijalitete i vrhunske delicije navraćaju gosti iz cijele Slovenije.

 

Romantični ugođaj- Ako u Ptuj idete sa svojim partnerom, uživaćete u šetnjama romantičnim uličicama, ispijanju kafe na simpatičnim terasama malih kafića te u šetnji uz Dravu. Ako ste raspoloženi za shopping, u samom centru naći ćete niz dućana s originalnom odećom slovenačkih  dizajnera, poput onog otkačene Sanje Veličković.

 

 

 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

Adresa: Železnička br. 46 21000 Novi Sad

Tel: +381 (0) 21 210 10 77

Fax: +381 (0) 21 210 10 78

Mobilni: 069 189 98 89

e-mail: [email protected]             [email protected]

 

Najbolja ponuda na jednom mestu

Najbolja ponuda na jednom mestu

DEUS TRAVEL DOO NOVI SAD - ŽELEZNIČKA BR.46

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*